Czarne spaghetti z czosnkiem i gulaszem. pasta al nero di seppia

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
25 min

Na początku możesz być zaskoczony wyglądem tego czarnego makaronu, ale nie daj się zwieść jego wyglądowi. Odważ się i ciesz się tym daniem o intensywnym smaku morza już dziś. Dzięki atramentowi kałamarnicy spaghetti to przybiera ten niezwykły kolor, stąd jego oryginalna nazwa, pasta al nero di seppia. Prawda jest jednak taka, że atrament nie tylko nadaje potrawie kolor, ale także dodaje sugestywnego słonego akcentu. Z tego powodu jest to rodzaj makaronu, który doskonale komponuje się z innymi rybami i mięczakami: łososiem, małżami, krewetkami... Połączyliśmy go z klasycznym hiszpańskim daniem: gulas z czosnkiem i chili. Jak widać, dzisiejszy przepis nie jest tajemnicą, sztuką jest użycie dobrej jakości składników. Postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem krok po kroku, aby upewnić się, że niczego nie przegapisz.


Składniki

2

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania15 min

Obserwacje

Co podać do czarnego spaghetti z czosnkiem i gulaszem?
Danie można wykończyć, dodając odrobinę startego parmezanu i kilka liści bazylii lub odrobinę kopru włoskiego. Krewetki, krewetki królewskie, a także wędzony lub świeży łosoś doskonale pasują do tego dania.

Jak dodać kremowy akcent do tego czarnego makaronu z elfami?
Jeśli chcesz uzyskać kremowy makaron, możesz dodać kilka łyżek serka mascarpone (lub świeżego serka, takiego jak Philadelphia) i odrobinę śmietanki do gotowania.

Co to są elwery?
Węgorz jest małym potomstwem węgorza. Ponieważ jest bardzo drogi, sprzedawany jest jego tańszy, ale również pyszny substytut znany jako gula. Gula jest wytwarzana z surimi z plamiaka.
Można używać świeżego lub mrożonego gula.

Jak mogę cieszyć się tym daniem, jeśli nie mam gula?
Aby uzyskać podobny efekt wizualny, sugerujemy zastąpienie gulas makaronem z cukinii.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+