Czarne spaghetti z czosnkiem i gulaszem. pasta al nero di seppia
Na początku możesz być zaskoczony wyglądem tego czarnego makaronu, ale nie daj się zwieść jego wyglądowi. Odważ się i ciesz się tym daniem o intensywnym smaku morza już dziś. Dzięki atramentowi kałamarnicy spaghetti to przybiera ten niezwykły kolor, stąd jego oryginalna nazwa, pasta al nero di seppia. Prawda jest jednak taka, że atrament nie tylko nadaje potrawie kolor, ale także dodaje sugestywnego słonego akcentu. Z tego powodu jest to rodzaj makaronu, który doskonale komponuje się z innymi rybami i mięczakami: łososiem, małżami, krewetkami... Połączyliśmy go z klasycznym hiszpańskim daniem: gulas z czosnkiem i chili. Jak widać, dzisiejszy przepis nie jest tajemnicą, sztuką jest użycie dobrej jakości składników. Postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem krok po kroku, aby upewnić się, że niczego nie przegapisz.
Składniki
Materiały
- Blender ręczny (turmix)
- Chłonny papier kuchenny
Przygotowanie
- Zagotuj dużą ilość osolonej wody w rondlu. Dodaj czarny makaron, gdy woda zacznie wrzeć. Gotować przez minutę krócej niż czas wskazany przez producenta. Odcedź i odstaw makaron na bok, zachowując część wody z gotowania.
- Obierz, wykiełkuj i posiekaj czosnek. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i dodać czosnek oraz chili. Gdy czosnek będzie złotobrązowy, dodać gulasz i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Dodaj czarny makaron i kilka łyżek wody z gotowania. Wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Na koniec ułóż makaron na talerzu, tworząc małe gniazda ze spaghetti. Jeśli chcesz, możesz udekorować danie odrobiną startego parmezanu, kilkoma liśćmi bazylii lub płytką koralowca, tak jak my to zrobiliśmy.
- Aby przygotować płytkę koralową:
Do misy miksera wlej wodę, olej, mąkę i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję. Wlej mieszaninę do jednej (lub kilku misek, jeśli chcesz uzyskać różne kolory) i dodaj kilka kropli barwnika. W naszym przypadku dodaliśmy kolor czerwony. Bardzo dobrze wymieszaj i dodaj więcej barwnika, jeśli uznasz to za konieczne, aż uzyskasz pożądany odcień. - Rozgrzej patelnię. Ważne jest, aby patelnia była nieprzywierająca i w dobrym stanie. Wlać łyżkę mieszanki na gorącą patelnię. Gotować na średnim ogniu. Pod wpływem ciepła płytki będą stopniowo wysychać i twardnieć.
- Delikatnie usuń płytki za pomocą szpatułki. Umieść na chłonnym papierze i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed użyciem.
Obserwacje
Co podać do czarnego spaghetti z czosnkiem i gulaszem?
Danie można wykończyć, dodając odrobinę startego parmezanu i kilka liści bazylii lub odrobinę kopru włoskiego. Krewetki, krewetki królewskie, a także wędzony lub świeży łosoś doskonale pasują do tego dania.
Jak dodać kremowy akcent do tego czarnego makaronu z elfami?
Jeśli chcesz uzyskać kremowy makaron, możesz dodać kilka łyżek serka mascarpone (lub świeżego serka, takiego jak Philadelphia) i odrobinę śmietanki do gotowania.
Co to są elwery?
Węgorz jest małym potomstwem węgorza. Ponieważ jest bardzo drogi, sprzedawany jest jego tańszy, ale również pyszny substytut znany jako gula. Gula jest wytwarzana z surimi z plamiaka.
Można używać świeżego lub mrożonego gula.
Jak mogę cieszyć się tym daniem, jeśli nie mam gula?
Aby uzyskać podobny efekt wizualny, sugerujemy zastąpienie gulas makaronem z cukinii.