Dorsz ze śmietaną, tradycyjny portugalski przepis

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
średnie
1 h 5 m

Przenieś Portugalię do swojego domu dzięki jednej z kulinarnych specjalności tego kraju: dorszowi w sosie śmietanowym!


Składniki

6
Szacowany koszt: 11.75 (1.96€/porcja)

Materiały

  • naczynie żaroodporne

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania35 min

  • Dorsz ze śmietaną, tradycyjny portugalski przepis - Przygotowanie krok 1Doprowadzić mleko do wrzenia. Gdy się zagotuje, dodać odsolone filety z dorsza.
  • Dorsz ze śmietaną, tradycyjny portugalski przepis - Przygotowanie krok 2Po gotowaniu przez około 10 minut odcedzić filety, zachowując mleko z gotowania do późniejszego wykorzystania. Usunąć skórę, zwracając uwagę na usunięcie ości.
  • Dorsz ze śmietaną, tradycyjny portugalski przepis - Przygotowanie krok 3Na patelni podsmaż posiekaną cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy cebula będzie przezroczysta, dodaj kawałki dorsza i mąkę i dobrze wymieszaj.
  • Dorsz ze śmietaną, tradycyjny portugalski przepis - Przygotowanie krok 4Dodaj jedną trzecią gotującego się mleka i wymieszaj. Gdy mieszanina zgęstnieje, dodać drugą trzecią część mleka i kontynuować, aż mleko się skończy. Gdy mieszanina zgęstnieje, odstawić na bok.
  • Dorsz ze śmietaną, tradycyjny portugalski przepis - Przygotowanie krok 5Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ugotuj je w gorącym oleju. Celem nie jest usmażenie ziemniaków, tylko ich ugotowanie.
  • Dorsz ze śmietaną, tradycyjny portugalski przepis - Przygotowanie krok 6Wymieszać ziemniaki z mieszanką dorsza i umieścić w uprzednio wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  • Dorsz ze śmietaną, tradycyjny portugalski przepis - Przygotowanie krok 7Polać śmietaną i posypać startym serem.
  • Dorsz ze śmietaną, tradycyjny portugalski przepis - Przygotowanie krok 8Piec przez 35 minut w temperaturze 180°C.
  • Dorsz ze śmietaną, tradycyjny portugalski przepis - Przygotowanie krok 9Dorsz w śmietanie jest już gotowy!

Obserwacje

Dorsz: jeśli jeszcze nie słyszałeś, dorsz i dorszowate to jedno i to samo! Zgadza się, dorsz to po prostu dorsz, który został wysuszony, a następnie posolony!

Tarty ser: aby nadać przepisowi odrobinę zapiekanki i chrupkości, zastąp go bułką tartą.

Crème fraîche: aby uzyskać jeszcze więcej smaku, zastąp go sosem beszamelowym.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+