Dorsz ze śmietaną, tradycyjny portugalski przepis
zagłosuj teraz
Przenieś Portugalię do swojego domu dzięki jednej z kulinarnych specjalności tego kraju: dorszowi w sosie śmietanowym!
Składniki
6
Szacowany koszt: 11.75Euros€ (1.96€/porcja)
Materiały
- naczynie żaroodporne
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania35 min
- Doprowadzić mleko do wrzenia. Gdy się zagotuje, dodać odsolone filety z dorsza.
- Po gotowaniu przez około 10 minut odcedzić filety, zachowując mleko z gotowania do późniejszego wykorzystania. Usunąć skórę, zwracając uwagę na usunięcie ości.
- Na patelni podsmaż posiekaną cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy cebula będzie przezroczysta, dodaj kawałki dorsza i mąkę i dobrze wymieszaj.
- Dodaj jedną trzecią gotującego się mleka i wymieszaj. Gdy mieszanina zgęstnieje, dodać drugą trzecią część mleka i kontynuować, aż mleko się skończy. Gdy mieszanina zgęstnieje, odstawić na bok.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ugotuj je w gorącym oleju. Celem nie jest usmażenie ziemniaków, tylko ich ugotowanie.
- Wymieszać ziemniaki z mieszanką dorsza i umieścić w uprzednio wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
- Polać śmietaną i posypać startym serem.
- Piec przez 35 minut w temperaturze 180°C.
- Dorsz w śmietanie jest już gotowy!
Obserwacje
Dorsz: jeśli jeszcze nie słyszałeś, dorsz i dorszowate to jedno i to samo! Zgadza się, dorsz to po prostu dorsz, który został wysuszony, a następnie posolony!
Tarty ser: aby nadać przepisowi odrobinę zapiekanki i chrupkości, zastąp go bułką tartą.
Crème fraîche: aby uzyskać jeszcze więcej smaku, zastąp go sosem beszamelowym.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!