Gofry z boczkiem, serem comté i ziemniakami
Zagrajmy w belgijskie "raz" i zjedzmy nasze gofry na kolację! Dzięki dodatkowi tłuczonych ziemniaków otrzymujemy ultra rozpływające się w ustach danie, które jest prawdziwą ucztą! Jesteś w nastroju? Postępuj zgodnie z poniższym przepisem:
Składniki
Materiały
- Mikser
- Gofrownica
Przygotowanie
- W misce wymieszaj śmietanę, jajka, sól, pieprz i szczypiorek. Następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać.
- Obierz ziemniaki i zmiksuj je drobno w blenderze. Dodaj je do poprzedniej mieszanki i dobrze wymieszaj.
- Na koniec dodać roztopione masło, starty ser Comté i boczek pokrojony na kawałki. Dobrze wymieszać.
- Gdy gofrownica jest gorąca, nałóż chochlę mieszanki na każdą stronę, tak jak w przypadku tradycyjnych gofrów. Pozostaw do pieczenia na 8 minut i voilà! Pikantne gofry są gotowe!
Obserwacje
Ziemniaki: tutaj je zblendowaliśmy, ale możesz je po prostu zetrzeć na tarce. Doda to trochę chrupkości do przygotowania.
Boczek: dzięki tej solonej wędlinie nie trzeba dodawać więcej soli do przygotowania, bardzo dobrze ją doprawia. Jeśli nie przepadasz za boczkiem lub masz pod ręką tylko plasterki szynki, możesz ich użyć zamiast boczku.
Comté: nie jesteś fanem tego sera? Wybierz inny ser z mleka krowiego lub zamień go na ser z mleka koziego lub owczego.
Gofrownica: UWAGA! Wszystkie składniki są gotowe, a czytanie przepisu sprawia, że ślinka cieknie. Otwierasz szafkę, aby wyjąć gofrownicę i wpadasz w panikę, ona już nie działa...! A może nigdy jej nie miałeś! Nie martw się! Możesz przygotować ciasto na patelni w wersji "naleśnikowej". Niezły pomysł na słodko-słony brunch, co?
Przyprawy: po raz kolejny daj upust swojej wyobraźni, a przede wszystkim smakom, które rozbudzą Twoje kubki smakowe. Dodaj zioła lub przyprawy, aby nadać naszym pięknym gofrom więcej smaku i charakteru.