Huevos rotos - superłatwy hiszpański przepis na bazie ziemniaków i jajek

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
30 min

Nie czujesz się dziś zainspirowany? Mamy dla Ciebie kwintesencję hiszpańskich tapas: huevos rotos! Niegdyś uważane za danie dla ubogich, teraz są obowiązkowym aperitifem. Pokochasz dziobanie kawałków ziemniaków, jajek i szynki Serrano, które zawiera ;-) W rzeczywistości, jeśli chcesz zrobić ją ponownie na aperitif, nie zapomnij o sangrii do niej! W przeciwnym razie zrób to, co my i od razu umieść ją na swojej liście "najłatwiejszych i najszybszych do zrobienia obiadów"!


Składniki

2
Szacowany koszt: 3.35 (1.68€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania25 min


Obserwacje

Czego mogę użyć zamiast szynki Serrano w huevos rotos?
Szynkę Serrano można zastąpić kiełbasą, chorizo lub innymi wędlinami, takimi jak na przykład szynka parmeńska lub bellota. Istnieje również wersja huevos rotos zwana "huevos rotos con carabineros", którą przygotowuje się z krewetkami.

Jak przygotować wykwintną wersję tego dania?
Aby ulepszyć to danie, zalecamy użycie oliwy truflowej, wędlin truflowych lub tartej świeżej trufli. Nie wahaj się dodać wybranych ziół do dekoracji potrawy, takich jak szczypiorek, zielona cebula itp.

Jak ugotować ziemniaki?
My wybraliśmy gotowanie ziemniaków w wodzie i oliwie z oliwek, ale tradycyjnie ziemniaki są smażone w tym daniu. Możesz zatem ugotować plastry w oliwie z oliwek lub oleju słonecznikowym.

Czego mogę użyć zamiast ziemniaków?
Ziemniaki można zastąpić słodkimi ziemniakami.

Jak mogę przygotować wegetariańską wersję tego dania?
Możesz po prostu pominąć szynkę.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+