Jak ugotować makaron instant? szybki przepis z wołowiną i grzybami!
Masz ochotę na pyszne danie bez spędzania godzin w kuchni? W takim razie nasz "leniwy" przepis zainspirowany przez Juliette jest dla Ciebie! Gotowe w mgnieniu oka, jest bardzo łatwe w przygotowaniu dzięki kilku sztuczkom: wystarczy pokroić warzywa podczas gotowania mięsa i wrzucić makaron, gdy nadzienie kończy się gotować na patelni. Co więcej, jest to bardzo modulowalny przepis: zastąp makaron smażonym ryżem, warzywa swoimi ulubionymi... Daj upust swojej kreatywności! Wyjaśniamy to wszystko w naszym szczegółowym przepisie tutaj ↓↓ A w komentarzach damy Ci wiele alternatyw ;-)
Składniki
Makaron:
Polewa:
Sos:
Udekorować:
Materiały
Do krojenia warzyw:
- 1 deska do krojenia
- 1 nóż
Do przygotowania nadzienia:
- 1 patelnia
- 1 szpatułka
- Do gotowania makaronu
- 1 czajnik (lub rondel)
- 1 hermetyczna puszka (lub miska + talerz)
- Do jedzenia makaronu
- pałeczki (lub widelec, jeśli wolisz)
- talerz do zupy (lub duża miska)
Przygotowanie
- Polewa:
Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju sezamowego. Dodać mielony stek i pozostawić do zrumienienia. - W międzyczasie posiekaj zieloną cebulkę i odłóż ją na bok.
- Posiekaj grzyby.
- Przygotuj sos: wymieszaj nasiona sezamu, sos sojowy, mirin (lub sake do gotowania), miód (lub brązowy cukier), zmiażdżony ząbek czosnku i gochujang (lub sriracha).
- Odwróć stek, gdy stanie się złotobrązowy.
Zagotować wodę na makaron. - Dodaj cebulę (jeśli chcesz, aby była dobrze ugotowana, dodaj ją po obróceniu steku, w przeciwnym razie dodaj ją nieco wcześniej), rozdrobnij mięso szpatułką i wymieszaj.
- Umieść makaron w dużej misce lub szczelnej puszce. Wsypać saszetkę przypraw na makaron. Wlej wodę, aż cały makaron zostanie przykryty, a następnie przykryj na 3 minuty (lub dłużej w zależności od opakowania makaronu, postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu).
- Podczas gotowania makaronu dodaj grzyby i regularnie mieszaj nadzienie.
- Odcedź makaron i dodaj go na patelnię. Dodaj sos i mieszaj przez kilka minut, aby połączyć składniki.
- Podawać w misce lub talerzu do zupy i posypać zieloną cebulką (lub szczypiorkiem) i sezamem. I gotowe!
Obserwacje
Czego mogę użyć zamiast mielonej wołowiny?
Tutaj użyłem mielonego steku, który jest praktyczny, ponieważ jest dostępny w porcjach. Możesz również użyć mielonej wołowiny.
Podczas testowania tego przepisu użyłem również krewetek, marynowanego tofu, mielonej wieprzowiny, kurczaka, omletu i jajka sadzonego (dodanego na końcu).
Jak widzisz, możesz użyć swojego ulubionego białka :-)
Czego mogę użyć zamiast grzybów?
Tutaj użyłam brązowych grzybów Shimeji. Możesz je po prostu pominąć lub użyć innych rodzajów grzybów, takich jak shitake lub nawet pieczarki. Możesz również użyć sezonowych warzyw, jestem pewien, że znajdziesz najlepsze połączenie z wybranym białkiem!
Jakiego makaronu powinienem użyć?
Tutaj użyłem klasycznego makaronu błyskawicznego, który można znaleźć w paczkach. Możesz użyć innych rodzajów makaronu, na przykład makaronu soba lub makaronu ryżowego :-). Nadzienie będzie również bardzo dobrze pasować do ryżu.
Co zrobić z bulionem?
Można go zachować do przygotowania innych przepisów lub wykorzystać w tym. W tym przypadku makaron jest podsmażany, ale ja często zachowuję wywar, zastępuję mięso gyozą i jajkiem na miękko i otrzymuję zupę makaronową z grzybami lub innymi warzywami.
Jak przygotować makaron instant?
W opakowaniu znajdziesz makaron i jedną lub więcej saszetek z przyprawami. Często znajdziesz jedną z bulionem w proszku, jedną z oliwą lub olejem czosnkowym i jedną z chili. Możesz je dozować według własnego gustu! Niektóre zawierają również suszone warzywa.
Na opakowaniu znajduje się informacja, czy należy użyć szczelnej puszki (lub przykrytej miski), czy rondla. Większość makaronów gotuje się we wrzącej wodzie przez 3 minuty, ale niektóre wymagają więcej czasu, więc należy to sprawdzić.
W przypadku niektórych opakowań, przyprawy należy dodać później. Będzie to również wskazane. W przypadku tego przepisu zalecamy użycie makaronu z opakowania bulionu i bez przypraw, ponieważ jest już sos.