Jak ugotować ser buldak? szybki i łatwy przepis!

zagłosuj teraz
Danie główne
1 porcji
łatwe
9 min

Jeśli jesteś fanem pikantnego makaronu i sera, to dobrze trafiłeś! Po naszym teście Buldaka o smaku carbonara, oto nasz przepis na Buldaka o smaku sera, pikantny wariant makaronu Buldak, który jest niezwykle popularny w Korei i na całym świecie. Oprócz tego, że jest super uzależniający, ten ultra-serowy przepis jest naprawdę szybki w przygotowaniu! Do makaronu Buldak można również dodać wybrane składniki i sery (boczek, jajko na miękko, warzywa itp.). Zaczynajmy więc ;-)


Składniki

1

Materiały

  • 1 patelnia
  • pałeczki (lub widelec...)

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania4 min
  • Jak ugotować ser Buldak? Szybki i łatwy przepis! - Przygotowanie krok 1Wlej mleko i wodę na patelnię. Doprowadzić do wrzenia.
  • Jak ugotować ser Buldak? Szybki i łatwy przepis! - Przygotowanie krok 2Wyjmij tylko makaron z torebki i umieść go na patelni.
  • Jak ugotować ser Buldak? Szybki i łatwy przepis! - Przygotowanie krok 3Odwróć makaron, gdy zacznie mięknąć. Użyj pałeczek, aby nieco poluzować makaron.
  • Jak ugotować ser Buldak? Szybki i łatwy przepis! - Przygotowanie krok 4Chwyć saszetkę z przyprawami i wsyp proszek na patelnię. Dobrze wymieszaj, aby wszystko się połączyło.
  • Jak ugotować ser Buldak? Szybki i łatwy przepis! - Przygotowanie krok 5Weź saszetkę ostrego sosu i wlej go na patelnię.
    UWAGA: odmierzyć ilość gorącego sosu w zależności od tolerancji na chili, wlewając niewielką ilość na raz.
    Dobrze wymieszać.
  • Jak ugotować ser Buldak? Szybki i łatwy przepis! - Przygotowanie krok 6Następnie dodaj startą mozzarellę, cheddar i parmezan.
  • Jak ugotować ser Buldak? Szybki i łatwy przepis! - Przygotowanie krok 7Dobrze wymieszaj, aby uzyskać kremowy, rozpływający się w ustach makaron!
  • Jak ugotować ser Buldak? Szybki i łatwy przepis! - Przygotowanie krok 8Podawać natychmiast i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Obserwacje

Gdzie mogę kupić makaron Buldak?
Makaron Buldak można znaleźć w azjatyckich sklepach spożywczych, a czasem nawet w supermarketach w dziale "Świat". Uważaj na makaron Buldak z czarnym lub czerwonym opakowaniem, który jest najczęściej sprzedawany w supermarketach. Są one najbardziej pikantne!

Gdzie plasuje się ser Buldak w skali Scoville'a?
Ser Buldak ma 2300 SHU (w skali Scoville'a).

Jak przygotować makaron Buldak?
Jeśli chcesz przygotować je bez dodatków: zagotuj 60 ml wody w małym rondelku. Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. Wsyp zawartość saszetki z przyprawą Cheese do miski lub talerza na zupę. Wlać niewielką ilość wrzącej wody i dobrze wymieszać. Dodaj gorący sos, dostosowując jego ilość do swojego gustu i tolerancji. Dodaj makaron, wymieszaj i gotowe!

Czy makaron Buldak jest halal?
Tak, makaron Buldak jest halal!

Jakich dodatków powinienem użyć do makaronu Buldak?
Możesz użyć składników wymienionych powyżej, ale możesz też dodać jajko na miękko lub tteok (koreańskie kluski ryżowe).

Jaki dodatek do makaronu Buldak?
Można posypać posiekanym szczypiorkiem, zieloną cebulką, sezamem... Niech przemówi Twoja kreatywność!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+