Lasagne z cukinią i szpinakiem
Aby przygotować pocieszający rodzinny posiłek, który jest łatwy w przygotowaniu, wybierz lasagne! Ale dzisiejszy przepis nie jest zwykłą lasagne: ta jest bezglutenowa! Makaron został zastąpiony paskami cukinii! Świetny sposób, aby cała rodzina jadła warzywa ;-) Jeśli chodzi o dodatki, wybierz naszą opcję wegetariańską. Sos pomidorowy, ser ricotta, szpinak w śmietanie... Gwarantujemy, że to połączenie okaże się strzałem w dziesiątkę i każdy będzie miał ochotę na dokładkę ;-) Aby ułatwić sobie przygotowanie tego dania, postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku w formie pisemnej wraz ze zdjęciami lub obejrzyj wersję wideo na końcu!
Składniki
Lasagne z cukinii:
Polewa :
Materiały
- 1 obieraczka (lub mandolina)
- Ręcznik kuchenny
- 1 naczynie żaroodporne 30 x 20 cm
Przygotowanie
- Przygotuj lasagne z cukinii: Umyj i obierz cukinie. Za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny pokrój cukinie wzdłuż na paski i umieść na papierze kuchennym.
- Posypać gruboziarnistą solą i odstawić na 10 minut do odsączenia. Osuszyć papierem kuchennym. Odwrócić paski i powtórzyć proces. Osuszyć paski, usuwając nadmiar soli.
- Przygotować dekorację: Umyć i osuszyć pędy szpinaku. Na patelni podsmażyć zmiażdżony ząbek czosnku na oliwie z oliwek, a następnie dodać szpinak i podsmażyć.
- W misce wymieszać ricottę z mascarpone, parmezanem i pieprzem. Po zredukowaniu dodać szpinak.
- Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wlać sos pomidorowy na dno naczynia żaroodpornego. Dodaj warstwę lasagne z cukinii, a następnie warstwę nadzienia szpinakowego. Powtórzyć proces.
- Przykryć warstwą lasagne i sosu pomidorowego. Posypać startą mozzarellą. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.
- Cukiniowa lasagne ze szpinakiem i włoskimi serami jest już gotowa!
Obserwacje
Można użyć szpinaku mrożonego lub z puszki (już ugotowanego). Wystarczy wymieszać go z ricottą, mascarpone i parmezanem.