Lasagne z cukinią i szpinakiem

zagłosuj teraz
Danie główne
8 porcji
średnie
1 h 25 m

Aby przygotować pocieszający rodzinny posiłek, który jest łatwy w przygotowaniu, wybierz lasagne! Ale dzisiejszy przepis nie jest zwykłą lasagne: ta jest bezglutenowa! Makaron został zastąpiony paskami cukinii! Świetny sposób, aby cała rodzina jadła warzywa ;-) Jeśli chodzi o dodatki, wybierz naszą opcję wegetariańską. Sos pomidorowy, ser ricotta, szpinak w śmietanie... Gwarantujemy, że to połączenie okaże się strzałem w dziesiątkę i każdy będzie miał ochotę na dokładkę ;-) Aby ułatwić sobie przygotowanie tego dania, postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku w formie pisemnej wraz ze zdjęciami lub obejrzyj wersję wideo na końcu!


Składniki

8

Lasagne z cukinii:

Polewa :

Szacowany koszt: 9.33 (1.17€/porcja)

Materiały

  • 1 obieraczka (lub mandolina)
  • Ręcznik kuchenny
  • 1 naczynie żaroodporne 30 x 20 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania35 min

  • Lasagne z cukinią i szpinakiem - Przygotowanie krok 1Przygotuj lasagne z cukinii: Umyj i obierz cukinie. Za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny pokrój cukinie wzdłuż na paski i umieść na papierze kuchennym.
  • Lasagne z cukinią i szpinakiem - Przygotowanie krok 2Posypać gruboziarnistą solą i odstawić na 10 minut do odsączenia. Osuszyć papierem kuchennym. Odwrócić paski i powtórzyć proces. Osuszyć paski, usuwając nadmiar soli.
  • Lasagne z cukinią i szpinakiem - Przygotowanie krok 3Przygotować dekorację: Umyć i osuszyć pędy szpinaku. Na patelni podsmażyć zmiażdżony ząbek czosnku na oliwie z oliwek, a następnie dodać szpinak i podsmażyć.
  • Lasagne z cukinią i szpinakiem - Przygotowanie krok 4W misce wymieszać ricottę z mascarpone, parmezanem i pieprzem. Po zredukowaniu dodać szpinak.
  • Lasagne z cukinią i szpinakiem - Przygotowanie krok 5Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wlać sos pomidorowy na dno naczynia żaroodpornego. Dodaj warstwę lasagne z cukinii, a następnie warstwę nadzienia szpinakowego. Powtórzyć proces.
  • Lasagne z cukinią i szpinakiem - Przygotowanie krok 6Przykryć warstwą lasagne i sosu pomidorowego. Posypać startą mozzarellą. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.
  • Lasagne z cukinią i szpinakiem - Przygotowanie krok 7Cukiniowa lasagne ze szpinakiem i włoskimi serami jest już gotowa!

Obserwacje

Można użyć szpinaku mrożonego lub z puszki (już ugotowanego). Wystarczy wymieszać go z ricottą, mascarpone i parmezanem.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+