Łatwe, proste ciasto pasterskie
Istnieją pewne klasyki, których nigdy nie mamy dość, i tak jest w przypadku naszego placka pasterskiego! Przyprawione mięso , tłuczone ziemniaki na wierzchu i masz danie, które pokocha cała rodzina ;-) Oto przepis, z którym nie możesz się pomylić, obowiązkowy w Twojej książce kucharskiej. Smacznego!
Składniki
Mięso:
Materiały
- Sito
- czajnik
- patelnia
- naczynie do zapiekania
- zgniatarka do czosnku
Przygotowanie
- Obierz i pokrój ziemniaki. Gotować w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą przez 20 minut. Sprawdź, czy są gotowe i odcedź.
- Zetrzeć ziemniaki, następnie dodać mleko i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Następnie dodać pokrojone na małe kawałki masło i ponownie wymieszać.
* Można użyć sitka, aby uzyskać gładkie purée. - Posiekaj cebulę i podsmaż na patelni z mżawką oliwy z oliwek i gałką masła. Dodać zmiażdżony czosnek i mieszać, aż cebula stanie się przezroczysta.
- Dodaj mięso mielone, sól i pieprz i smaż na średnim ogniu, aż mięso będzie ugotowane.
- Dodać bulion i redukować na średnim ogniu, regularnie mieszając.
- Gdy płyn się zredukuje, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Zdjąć z ognia.
- Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
- Rozprowadź purée na całej powierzchni i wygładź wierzch.
- Za pomocą widelca zeskrob powierzchnię purée.
*Możesz stworzyć dowolny wzór, my narysowaliśmy coś w rodzaju fal. - Obficie posypać purée bułką tartą.
- Umieść ciasto mielone w piekarniku w trybie grillowania na co najmniej 10 minut. Umieść naczynie wysoko i obserwuj je: wierzch powinien być złotobrązowy i kolorowy, ale nie przypalony.
- A teraz ciasto mielone jest gotowe!
Obserwacje
Przecier:
Użyj sitka, aby uzyskać gładkie purée. Ten krok nie jest obowiązkowy.
Przepis można urozmaicić, dodając do purée słodkiego ziemniaka lub kabaczka.
Mięso:
Możesz bez obaw użyć mielonej wołowiny lub innego mięsa mielonego (a nawet zastąpić je mielonym mięsem roślinnym lub teksturowanym białkiem sojowym). Shepherd's pie to idealne danie zapobiegające marnotrawstwu, a nawet można mieszać kilka mięs mielonych razem.
Bułka tarta:
Stworzy to chrupiącą skórkę na wierzchu mięsa mielonego i doda dodatkowej tekstury. Oczywiście nie musisz dodawać bułki tartej.
Jak przechowywać ciasto mielone?
Ciasto można przechowywać do 5 dni w lodówce w szczelnym pojemniku lub przykryte folią spożywczą. Najlepiej odgrzać go w piekarniku.
Czy mogę zamrozić ciasto pasterskie?
Ciasto pasterskie można bez obaw zamrażać. Najlepiej odgrzać go w piekarniku.