Łatwe, proste ciasto pasterskie

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
55 min

Istnieją pewne klasyki, których nigdy nie mamy dość, i tak jest w przypadku naszego placka pasterskiego! Przyprawione mięso , tłuczone ziemniaki na wierzchu i masz danie, które pokocha cała rodzina ;-) Oto przepis, z którym nie możesz się pomylić, obowiązkowy w Twojej książce kucharskiej. Smacznego!


Składniki

6

Mięso:

Szacowany koszt: 9.87 (1.64€/porcja)

Materiały

  • Sito
  • czajnik
  • patelnia
  • naczynie do zapiekania
  • zgniatarka do czosnku

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min

  • Łatwe, proste ciasto pasterskie - Przygotowanie krok 1Obierz i pokrój ziemniaki. Gotować w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą przez 20 minut. Sprawdź, czy są gotowe i odcedź.
  • Łatwe, proste ciasto pasterskie - Przygotowanie krok 2Zetrzeć ziemniaki, następnie dodać mleko i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Następnie dodać pokrojone na małe kawałki masło i ponownie wymieszać.

    * Można użyć sitka, aby uzyskać gładkie purée.
  • Łatwe, proste ciasto pasterskie - Przygotowanie krok 3Posiekaj cebulę i podsmaż na patelni z mżawką oliwy z oliwek i gałką masła. Dodać zmiażdżony czosnek i mieszać, aż cebula stanie się przezroczysta.
  • Łatwe, proste ciasto pasterskie - Przygotowanie krok 4Dodaj mięso mielone, sól i pieprz i smaż na średnim ogniu, aż mięso będzie ugotowane.
  • Łatwe, proste ciasto pasterskie - Przygotowanie krok 5Dodać bulion i redukować na średnim ogniu, regularnie mieszając.
  • Łatwe, proste ciasto pasterskie - Przygotowanie krok 6Gdy płyn się zredukuje, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Zdjąć z ognia.
  • Łatwe, proste ciasto pasterskie - Przygotowanie krok 7Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
  • Łatwe, proste ciasto pasterskie - Przygotowanie krok 8Rozprowadź purée na całej powierzchni i wygładź wierzch.
  • Łatwe, proste ciasto pasterskie - Przygotowanie krok 9Za pomocą widelca zeskrob powierzchnię purée.
    *Możesz stworzyć dowolny wzór, my narysowaliśmy coś w rodzaju fal.
  • Łatwe, proste ciasto pasterskie - Przygotowanie krok 10Obficie posypać purée bułką tartą.
  • Łatwe, proste ciasto pasterskie - Przygotowanie krok 11Umieść ciasto mielone w piekarniku w trybie grillowania na co najmniej 10 minut. Umieść naczynie wysoko i obserwuj je: wierzch powinien być złotobrązowy i kolorowy, ale nie przypalony.
  • Łatwe, proste ciasto pasterskie - Przygotowanie krok 12A teraz ciasto mielone jest gotowe!

Obserwacje

Przecier:
Użyj sitka, aby uzyskać gładkie purée. Ten krok nie jest obowiązkowy.
Przepis można urozmaicić, dodając do purée słodkiego ziemniaka lub kabaczka.

Mięso:
Możesz bez obaw użyć mielonej wołowiny lub innego mięsa mielonego (a nawet zastąpić je mielonym mięsem roślinnym lub teksturowanym białkiem sojowym). Shepherd's pie to idealne danie zapobiegające marnotrawstwu, a nawet można mieszać kilka mięs mielonych razem.

Bułka tarta:
Stworzy to chrupiącą skórkę na wierzchu mięsa mielonego i doda dodatkowej tekstury. Oczywiście nie musisz dodawać bułki tartej.

Jak przechowywać ciasto mielone?
Ciasto można przechowywać do 5 dni w lodówce w szczelnym pojemniku lub przykryte folią spożywczą. Najlepiej odgrzać go w piekarniku.

Czy mogę zamrozić ciasto pasterskie?
Ciasto pasterskie można bez obaw zamrażać. Najlepiej odgrzać go w piekarniku.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+