Łatwe i niezawodne hachis parmentier
Istnieją pewne klasyki, których nigdy nie mamy dość, i tak jest w przypadku naszego hachis parmentier! Przyprawione mięso, tłuczone ziemniaki na wierzchu i masz danie, które pokocha cała rodzina;-) Oto przepis, z którym nie możesz się pomylić, obowiązkowy w Twojej książce kucharskiej. Smacznego!
Składniki
Mięso:
Materiały
- Sito
- garnki
- patelnia
- naczynie do zapiekania
- zgniatarka do czosnku
Przygotowanie
Obierz i pokrój ziemniaki w kawałki. Gotować w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą przez 20 minut. Sprawdź, czy są gotowe i odcedź.
Zetrzeć ziemniaki, następnie dodać mleko i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Następnie dodać pokrojone na małe kawałki masło i ponownie wymieszać.
* Można użyć sitka, aby uzyskać gładkie purée.Posiekaj cebulę i podsmaż na patelni z mżawką oliwy z oliwek i gałką masła. Dodać zmiażdżony czosnek i mieszać, aż cebula stanie się przezroczysta.
Dodaj mięso mielone, sól i pieprz i smaż na średnim ogniu, aż mięso będzie ugotowane.
Dodać bulion i redukować na średnim ogniu, regularnie mieszając.
Gdy płyn się zredukuje, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Zdjąć z ognia.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
Rozprowadź purée na całej powierzchni i wygładź wierzch.
Za pomocą widelca zeskrob powierzchnię purée.
* Możesz stworzyć dowolny wzór, my narysowaliśmy coś w rodzaju fal.Obficie posypać purée bułką tartą.
Umieść hachis parmentier w piekarniku w trybie grillowania na co najmniej 10 minut. Umieść naczynie wysoko i obserwuj je: wierzch powinien być złotobrązowy i kolorowy, ale nie przypalony.
A teraz hachis parmentier jest gotowe!
Obserwacje
Przecier:
Użyj sitka, aby uzyskać gładkie purée. Ten krok nie jest obowiązkowy.
Przepis można urozmaicić, dodając do purée słodkiego ziemniaka lub kabaczka.
Mięso:
Możesz bez obaw użyć mielonej wołowiny lub innego mięsa mielonego (a nawet zastąpić je mielonym mięsem roślinnym lub teksturowanym białkiem sojowym). Hachis parmentier to idealne danie zapobiegające marnotrawstwu, a nawet można mieszać kilka mięs mielonych razem.
Bułka tarta:
Stworzy to chrupiącą skórkę na wierzchu mięsa mielonego i doda dodatkowej tekstury. Oczywiście nie musisz dodawać bułki tartej.
Jak przechowywać hachis parmentier?
Możesz przechowywać go do 5 dni w lodówce w szczelnym pojemniku lub przykryty folią spożywczą. Najlepiej odgrzać go w piekarniku.
Czy mogę zamrozić hachis parmentier?
Możesz bez obaw zamrażać hachis parmentier. Najlepiej odgrzać go w piekarniku.