Łatwy dahl z soczewicy koralowej
W kategorii pocieszających i oryginalnych przepisów oszaleliśmy na punkcie tego dahlu z soczewicy koralowej! Nie tylko zapoznaje całą rodzinę z tą rośliną strączkową, ale jest również wegetariański. To świetny sposób na urozmaicenie jadłospisu i sprawienie sobie przyjemności w tym samym czasie :-) Z dodatkiem kokosa, imbiru, kminu rzymskiego i kolendry, to danie z pewnością sprawi, że będziesz podróżować! Przygotuj się, korzystając z naszych instrukcji krok po kroku poniżej ↓ ↓
Składniki
Przygotowanie
- Wlać olej do rondla i smażyć posiekaną cebulę z kminkiem przez kilka minut.
- Dodaj czosnek, imbir, goździki, chili, kolendrę i kardamon i podsmaż.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietankę kokosową. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. W międzyczasie opłukać soczewicę.
- Dodaj soczewicę, sól, pieprz i wodę. Dobrze wymieszaj i przykryj. Gotować przez około 15-20 minut po zagotowaniu.
- Po tym czasie usuń goździki.
- Teraz jest gotowe! Podawaj dahl z ryżem i świeżą kolendrą.
Obserwacje
Jeśli wolisz ostrzejszy dahl:
Ugotuj soczewicę oddzielnie. Wrzuć opłukaną soczewicę do zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Przygotować pikantny sos w ten sam sposób, gotując na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodaj odsączoną soczewicę do pikantnej mieszanki i wymieszaj.
Można zastąpić mielony imbir świeżym, a śmietankę kokosową mlekiem kokosowym.