Łatwy ryż z kalmarami
zagłosuj teraz
Proste przepisy, takie jak ten ryż z kalmarami, są idealne do codziennego menu. Dobra baza sofrito i mocny wywar rybny zaowocują najwyższej jakości daniem ryżowym pełnym smaku. Idealne danie jednogarnkowe na rodzinny posiłek.
Składniki
2
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
- Pierwszą rzeczą, którą zamierzamy zrobić, jest przygotowanie wszystkich składników do sofrito. W tym celu obierz szalotki i czosnek, a następnie pokrój je na małe kwadraty. Umyj, wypestkuj i posiekaj zieloną i czerwoną paprykę. Obierz i zetrzyj na tarce pomidory. Odłóż te składniki na bok.
- Oczyścić kalmary i pokroić w drobną kostkę. Odstawić na bok.
- Na patelni do paelli rozgrzać bazę olejową (około 5 łyżek stołowych) i smażyć cebulę i czosnek przez kilka minut na średnim ogniu ze szczyptą soli. Dodać paprykę i smażyć na dużym ogniu przez około 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec przywieraniu.
Dodać łyżeczkę papryki i podsmażyć, aby się lekko przypiekła, ale uważać, aby się nie przypaliła, ponieważ może stać się gorzka. Dodaj pomidora i gotuj, aż pomidor odparuje całą wodę, a cukry zaczną się koncentrować. Dodać kalmary i smażyć przez kilka minut. Dodać ryż i dobrze wymieszać. - Gdy ziarna ryżu zaczną stawać się przezroczyste, wlej bulion rybny i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić go na patelni. Posolić do smaku i dodać barwnik spożywczy. Gotować na średnim ogniu, aż ryż będzie miękki. Czas gotowania zależy od rodzaju użytego ryżu.
- Gdy ryż będzie gotowy, wyłącz ogień i przykryj patelnię czystą ściereczką lub folią aluminiową. Odstawić na 5 minut
- I to wszystko!
Obserwacje
Patelnia do paelli: Jeśli nie masz patelni do paelli, możesz użyć glinianego naczynia żaroodpornego lub nawet nieprzywierającej patelni.
Zaleca się użycie ryżu typu bomba, ponieważ oszczędza on dużo skrobi, a ziarna pozostają sypkie.
Proporcje płynu i ryżu dla tego rodzaju suchego ryżu są zwykle dwukrotnie (lub nieco więcej) większe niż bulionu.
Papryka de la vera: jeśli nie masz papryki de la vera, możesz użyć mieszanki słodkiej i ostrej papryki.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!