Łatwy ryż z kalmarami

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
30 min

Proste przepisy, takie jak ten ryż z kalmarami, są idealne do codziennego menu. Dobra baza sofrito i mocny wywar rybny zaowocują najwyższej jakości daniem ryżowym pełnym smaku. Idealne danie jednogarnkowe na rodzinny posiłek.


Składniki

2

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
  • Łatwy ryż z kalmarami - Przygotowanie krok 1Pierwszą rzeczą, którą zamierzamy zrobić, jest przygotowanie wszystkich składników do sofrito. W tym celu obierz szalotki i czosnek, a następnie pokrój je na małe kwadraty. Umyj, wypestkuj i posiekaj zieloną i czerwoną paprykę. Obierz i zetrzyj na tarce pomidory. Odłóż te składniki na bok.
  • Łatwy ryż z kalmarami - Przygotowanie krok 2Oczyścić kalmary i pokroić w drobną kostkę. Odstawić na bok.
  • Łatwy ryż z kalmarami - Przygotowanie krok 3Na patelni do paelli rozgrzać bazę olejową (około 5 łyżek stołowych) i smażyć cebulę i czosnek przez kilka minut na średnim ogniu ze szczyptą soli. Dodać paprykę i smażyć na dużym ogniu przez około 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby zapobiec przywieraniu.

    Dodać łyżeczkę papryki i podsmażyć, aby się lekko przypiekła, ale uważać, aby się nie przypaliła, ponieważ może stać się gorzka. Dodaj pomidora i gotuj, aż pomidor odparuje całą wodę, a cukry zaczną się koncentrować. Dodać kalmary i smażyć przez kilka minut. Dodać ryż i dobrze wymieszać.
  • Łatwy ryż z kalmarami - Przygotowanie krok 4Gdy ziarna ryżu zaczną stawać się przezroczyste, wlej bulion rybny i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić go na patelni. Posolić do smaku i dodać barwnik spożywczy. Gotować na średnim ogniu, aż ryż będzie miękki. Czas gotowania zależy od rodzaju użytego ryżu.
  • Łatwy ryż z kalmarami - Przygotowanie krok 5Gdy ryż będzie gotowy, wyłącz ogień i przykryj patelnię czystą ściereczką lub folią aluminiową. Odstawić na 5 minut
  • Łatwy ryż z kalmarami - Przygotowanie krok 6I to wszystko!

Obserwacje

Patelnia do paelli: Jeśli nie masz patelni do paelli, możesz użyć glinianego naczynia żaroodpornego lub nawet nieprzywierającej patelni.

Zaleca się użycie ryżu typu bomba, ponieważ oszczędza on dużo skrobi, a ziarna pozostają sypkie.

Proporcje płynu i ryżu dla tego rodzaju suchego ryżu są zwykle dwukrotnie (lub nieco więcej) większe niż bulionu.

Papryka de la vera: jeśli nie masz papryki de la vera, możesz użyć mieszanki słodkiej i ostrej papryki.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+