Omlet szpinakowy, łatwe i smaczne wegetariańskie drugie danie
Świetny pomysł na szybką i tanią kolację, zapakowany lunch (o tak, omlet szpinakowy jest również pyszny na zimno!) lub jako wegetariańskie danie główne na lunch last minute. Frittata szpinakowa to smaczny i pożywny domowy przepis, który pokocha każdy. Przygotowanie tego tradycyjnego włoskiego dania jest bardzo proste: wystarczy doprawić świeży szpinak czosnkiem i oliwą, wycisnąć, posiekać i dodać do klasycznej mieszanki jajek i sera. Wypróbuj nasz łatwy omlet szpinakowy, wyjaśniamy proces krok po kroku, aby osiągnąć idealny rezultat.
Składniki
Materiały
- Patelnia do smażenia
- Ociekacz do makaronu
- Nóż
- Deska do krojenia
Przygotowanie
- Oczyść świeży szpinak, oderwij liście i umyj je pod bieżącą wodą.
- Podsmaż dwa ząbki czosnku na patelni z oliwą z oliwek. Następnie dodać szpinak (wciąż mokry) i smażyć przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gdy będą gotowe, odcedź je i dobrze wyciśnij widelcem lub rękami.
- Teraz pokrój je nożem
- Rozbij jajka do miski. Dodaj ser pecorino, czarny pieprz i sól. Następnie energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Teraz dodaj szpinak do mieszanki i wymieszaj.
- Wlej odrobinę oleju na tę samą patelnię, na której gotowałeś szpinak, poczekaj, aż się rozgrzeje i dodaj mieszankę jajek i szpinaku. Następnie gotuj przez około 15 minut pod przykryciem na średnim/niskim ogniu.
- Po tym czasie sprawdź czas gotowania i jeśli spód wydaje się być odpowiednio ugotowany, odwróć omlet (pomagając sobie talerzem).
- Kontynuować gotowanie przez trzy do czterech minut bez pokrywki
- Omlet ze szpinakiem jest gotowy!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać omlet ze szpinakiem?
Kilka dni w lodówce. Przykryć folią spożywczą lub pokroić na kawałki i umieścić w szczelnym pojemniku.
Z czym podawać omlet szpinakowy?
Można go podawać z ziemniakami, grillowanymi warzywami, pomidorkami koktajlowymi, mieszanką sałat lub po prostu z chlebem.
Co mogę dodać, aby omlet szpinakowy był smaczniejszy?
Do masy jajecznej można dodać świeżą ricottę.
Jak podawać omlet ze szpinakiem?
Omlet można podawać na ciepło lub na zimno. Jeśli przygotowujesz lunch, zalecamy użycie go do wypełnienia kanapki o wyjątkowym smaku.
Czy do przygotowania omletu mogę użyć mrożonego szpinaku?
Oczywiście, że tak. Przed użyciem należy go całkowicie rozmrozić i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju i kilkoma ząbkami czosnku.
Czy mogę przygotować omlet ze szpinakiem we frytkownicy?
Tak. Wyłóż kosz frytownicy papierem do pieczenia i wlej mieszankę jajek i szpinaku. Gotować w temperaturze 180°C przez 13 minut
Czego mogę użyć zamiast startego sera pecorino?
Ser pecorino można zastąpić startym parmezanem.