Omlet ze szpinakiem, łatwe i smaczne wegetariańskie danie główne

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
22 min

Świetny pomysł na szybką i tanią kolację, zapakowany lunch (o tak, omlet szpinakowy jest również pyszny na zimno!) lub jako wegetariańskie danie główne na lunch last minute. Frittata szpinakowa to smaczny i pożywny domowy przepis, który pokocha każdy. Przygotowanie tego tradycyjnego włoskiego dania jest bardzo proste: wystarczy doprawić świeży szpinak czosnkiem i oliwą, wycisnąć, posiekać i dodać do klasycznej mieszanki jajek i sera. Wypróbuj nasz łatwy omlet szpinakowy, wyjaśniamy proces krok po kroku, aby osiągnąć idealny rezultat.


Składniki

2
Szacowany koszt: 1.61 (0.8€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania7 min
Gotowania15 min

Obserwacje

Jak długo można przechowywać omlet ze szpinakiem?
Kilka dni w lodówce. Przykryć folią spożywczą lub pokroić na kawałki i umieścić w szczelnym pojemniku.

Z czym podawać omlet szpinakowy?
Można go podawać z ziemniakami, grillowanymi warzywami, pomidorkami koktajlowymi, mieszanką sałat lub po prostu z chlebem.

Co mogę dodać, aby omlet szpinakowy był smaczniejszy?
Do masy jajecznej można dodać świeżą ricottę.

Jak podawać omlet ze szpinakiem?
Omlet można podawać na ciepło lub na zimno. Jeśli przygotowujesz lunch, zalecamy użycie go do wypełnienia kanapki o wyjątkowym smaku.

Czy do przygotowania omletu mogę użyć mrożonego szpinaku?
Oczywiście, że tak. Przed użyciem należy go całkowicie rozmrozić i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju i kilkoma ząbkami czosnku.

Czy mogę przygotować omlet ze szpinakiem we frytkownicy?
Tak. Wyłóż kosz frytownicy papierem do pieczenia i wlej mieszankę jajek i szpinaku. Gotować w temperaturze 180°C przez 13 minut

Czego mogę użyć zamiast startego sera pecorino?
Ser pecorino można zastąpić startym parmezanem.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+