Pieczarki i kiełbasa cannelloni: bogate i smaczne pierwsze danie
Zanurz się we włoskiej tradycji kulinarnej. Cannelloni z grzybami i kiełbasą to danie przekazywane z pokolenia na pokolenie, łączące prostotę składników z bogactwem smaku. Klasyka domowej kuchni, idealna na niedzielne obiady z rodziną lub święta Bożego Narodzenia, kiedy ludzie gromadzą się przy suto zastawionym stole. Eksplozja smaków w każdym kęsie: słodycz pieczarek, pikantność kiełbasy i kremowość beszamelu łączą się w idealnej harmonii. Przygotowanie cannelloni z pieczarkami i kiełbasą jest dziecinnie proste, wystarczy postępować zgodnie z naszym przepisem krok po kroku, aby przygotować danie, które sprawi , że wszyscy zaniemówią!
Składniki
Materiały
- 1 naczynie do pieczenia
- trzepaczki kuchenne
- 2 rondle
- 1 patelnia
- 1 miska
- saszetka (lub łyżeczka do herbaty)
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj sos beszamelowy:
Podgrzać mleko w rondelku. Roztop masło w innym rondlu i dodaj całą mąkę na raz, energicznie mieszając trzepaczką, aż mieszanina będzie gładka i jednorodna, tj. zasmażka. - Dodawać po trochu gorące mleko, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
- Kontynuuj gotowanie sosu beszamelowego, mieszając, aż będzie gładki i jednorodny. Wyłącz ogień i dodaj gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Następnie dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
- Przygotuj nadzienie do cannelloni:
Usunąć osłonkę z kiełbasy i poszatkować ją. Kawałki nie powinny być zbyt duże. - Oczyść grzyby wilgotną ściereczką, usuń ziemistą część łodygi i pokrój je na małe kawałki.
- Wlej odrobinę oleju na patelnię, dodaj drobno posiekaną cebulę i pozwól jej się zrumienić przez kilka minut. Teraz dodaj pokruszoną kiełbasę, a gdy lekko się zrumieni, zalej białym winem.
- Gdy wino prawie całkowicie odparuje, dodaj posiekane grzyby i odrobinę oliwy z oliwek. Następnie kontynuować gotowanie przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
- Przenieś wszystko do dużej miski i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Teraz dodaj około 2/3 sosu beszamelowego i starty parmezan.
- Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Nadziać cannelloni mieszanką, używając rękawa cukierniczego z dość dużym otworem (lub łyżeczki). - Rozsmaruj łyżkę sosu beszamelowego na dnie formy do pieczenia i ułóż cannelloni, gdy będą gotowe.
- Przykryj cannelloni pozostałym sosem beszamelowym i posyp powierzchnię startym parmezanem. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.
- Cannelloni z pieczarkami i kiełbasą gotowe!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać cannelloni z pieczarkami i kiełbasą?
Maksymalnie 3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku.
Czy mogę zamrozić cannelloni z pieczarkami i kiełbasą?
Tak. Przed zamrożeniem upewnij się, że cannelloni jest całkowicie zimne.
Jakich grzybów użyć do nadziewania cannelloni?
Możesz użyć pieczarek (tak jak my to zrobiliśmy) lub borowików. Jeśli wolisz, możesz też użyć mieszanki.
Jak przygotować ten przepis w wersji wegetariańskiej?
Możesz przygotować ten przepis używając tylko pieczarek (podwajając dawkę)i. Otrzymasz wspaniałe wegetariańskie zapiekane danie z makaronem.
Czy mogę przygotować cannelloni z pieczarkami i kiełbasą ze świeżym makaronem?
Oczywiście, że można. Przepis na makaron jajeczny można znaleźć klikając tutaj.
Ile cannelloni podać?
Odpowiednia wielkość porcji to 4/5 cannelloni.
Ile cannelloni z pieczarkami i kiełbasą mogę przygotować z tych porcji?
Z tych porcji otrzymasz 10 cannelloni z pieczarkami i kiełbasą.
Czy mogę przygotować cannelloni z pieczarkami i kiełbasą z wyprzedzeniem?
Tak. Przygotuj danie z nadzieniem cannelloni i umieść je w lodówce, przykryte folią spożywczą, aż do czasu włożenia do piekarnika. Dobrym pomysłem jest być bardziej zorganizowanym, gdy ma się gości.
Co to jest zasmażka?
Zasmażka jest podstawą wielu pysznych sosów (takich jak beszamel). Robi się ją z masła i mąki, gotowanych razem do lekkiego zrumienienia. Mieszanka ta zagęszcza płyny, nadając przepisom kremową, aksamitną konsystencję.