Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej, łatwy i niedrogi przepis na rodzinny obiad

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
45 min

Tradycyjny domowy przepis, łatwy i niedrogi. Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej mogą być podawane jako przystawka, jeśli są małe, ale zwykle są podawane jako danie główne. Do nadzienia użyliśmy mięsa mielonego, parmezanu i sera scamorza: są smaczne i żylaste. Wypróbuj ten przepis, ale pamiętaj, że możesz również przygotować nadzienie na bazie warzyw, jeśli przestrzegasz diety wegetariańskiej (znajdziesz kilka wskazówek w sekcji "wskazówki" na końcu przepisu). Smacznego!


Składniki

3
Szacowany koszt: 5.13 (1.71€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania25 min

Obserwacje

Czy mogę przechowywać gołąbki?
Maksymalnie 2 dni w lodówce w szczelnym pojemniku.

Czy mogę zamrozić gołąbki?
Tak, ale tylko wtedy, gdy do przygotowania użyto świeżych składników.

Jak zamknąć gołąbki?
Wybraliśmy wersję z małym papierosem, ale można również użyć całego liścia i zrobić większe roladki.

Czego mogę użyć zamiast mięsa mielonego do zrobienia gołąbków?
Dobrym pomysłem jest użycie pokruszonej kiełbasy, ale można również przygotować wersje wegetariańskie z ziemniakami i serem scamorza lub innymi warzywnymi nadzieniami.

Czego mogę użyć zamiast sera scamorza?
Można użyć dowolnego ciągnącego się sera. Dobry będzie na przykład ser Fontina lub Emmental.

Czy mogę przygotować gołąbki na patelni?
Oczywiście, że można. Gdy będą gotowe, umieść je na patelni z niewielką ilością tłuszczu, a następnie smaż przez około 15 minut, obracając je w połowie gotowania.

Jak mogę zapobiec wysychaniu gołąbków?
Jeśli danie okaże się nieco suche, przed włożeniem do piekarnika dodaj do roladek chochlę wywaru warzywnego

Czego mogę użyć zamiast gałki muszkatołowej?
Gałka muszkatołowa nie jest niezbędnym składnikiem, można jej nie używać w tym przepisie.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+