Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej, łatwy i niedrogi przepis na rodzinny obiad

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
45 min

Tradycyjny domowy przepis, łatwy i niedrogi. Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej mogą być podawane jako przystawka, jeśli są małe, ale zwykle są podawane jako danie główne. Do nadzienia użyliśmy mięsa mielonego, parmezanu i sera scamorza: są smaczne i żylaste. Wypróbuj ten przepis, ale pamiętaj, że możesz również przygotować nadzienie na bazie warzyw, jeśli przestrzegasz diety wegetariańskiej (znajdziesz kilka wskazówek w sekcji "wskazówki" na końcu przepisu). Smacznego!


Składniki

3
Szacowany koszt: 5.13 (1.71€/porcja)

Materiały

  • Naczynie do pieczenia
  • nóż
  • deska do krojenia
  • Patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania25 min
  • Najpierw weź 6 liści kapusty i umyj je, a następnie blanszuj we wrzącej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie odcedź je, przepuść pod zimną wodą i pozostaw do wyschnięcia na czystej ściereczce.
  • Wlej trochę oleju na nieprzywierającą patelnię i zrumień czosnek. Następnie dodać mięso mielone i smażyć, często mieszając.
  • Odstaw ugotowane mięso mielone na bok i pozwól mu ostygnąć. Następnie weź miskę i dodaj mięso mielone, jajko, starty parmezan, gałkę muszkatołową (dużo), sól, pieprz i ser scamorza pokrojony na małe kawałki.
  • Wymieszaj składniki najpierw łyżką, a następnie rękami, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę
  • Weź zblanszowane liście kapusty włoskiej i odetnij nożem białą część pośrodku (w ten sposób uzyskasz delikatne roladki z kapusty włoskiej).
  • Teraz weź jedną połówkę liścia i umieść na niej łyżkę nadzienia, a następnie zwiń ją, tworząc roladę. Powtórz czynność z pozostałymi liśćmi.
  • Zwilż dno naczynia żaroodpornego odrobiną oliwy z oliwek i umieść w nim gołąbki, złożoną stroną do dołu (zalecamy umieszczenie gołąbków w naczyniu żaroodpornym, gdy będą gotowe).
  • Skrop wierzch odrobiną oleju i piecz przez 25/30 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć i ostudzić przez kilka minut przed podaniem. Pieczone gołąbki z mięsem są gotowe!

Obserwacje

Czy mogę przechowywać gołąbki?
Maksymalnie 2 dni w lodówce w szczelnym pojemniku.

Czy mogę zamrozić gołąbki?
Tak, ale tylko wtedy, gdy do przygotowania użyto świeżych składników.

Jak zamknąć gołąbki?
Wybraliśmy wersję z małym papierosem, ale można również użyć całego liścia i zrobić większe roladki.

Czego mogę użyć zamiast mięsa mielonego do zrobienia gołąbków?
Dobrym pomysłem jest użycie pokruszonej kiełbasy, ale można również przygotować wersje wegetariańskie z ziemniakami i serem scamorza lub innymi warzywnymi nadzieniami.

Czego mogę użyć zamiast sera scamorza?
Można użyć dowolnego ciągnącego się sera. Dobry będzie na przykład ser Fontina lub Emmental.

Czy mogę przygotować gołąbki na patelni?
Oczywiście, że można. Gdy będą gotowe, umieść je na patelni z niewielką ilością tłuszczu, a następnie smaż przez około 15 minut, obracając je w połowie gotowania.

Jak mogę zapobiec wysychaniu gołąbków?
Jeśli danie okaże się nieco suche, przed włożeniem do piekarnika dodaj do roladek chochlę wywaru warzywnego

Czego mogę użyć zamiast gałki muszkatołowej?
Gałka muszkatołowa nie jest niezbędnym składnikiem, można jej nie używać w tym przepisie.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+