Podudzia z kurczaka w stylu meksykańskim z pyszną marynatą

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
1 h 30 m

Dziś podróżujemy do Meksyku z tymi pysznymi podudziami z kurczaka w meksykańskim stylu, na posiłek, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu! :-) Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i z marynatą, za którą można umrzeć, gwarantujemy, że pokocha je cała rodzina! Niezależnie od tego, czy jest to rodzinny obiad, czy kolacja przed telewizorem, te małe podudzia z kurczaka z pewnością Cię przekonają ;-)

Składniki

4

Materiały

  • 1 szczelna szklana forma żaroodporna (lub naczynie żaroodporne + folia spożywcza)

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania25 min
  • Podudzia z kurczaka w stylu meksykańskim z pyszną marynatą - Przygotowanie krok 1Wlej oliwę z oliwek i sok z limonki do szczelnego pojemnika. Dodaj pieprz cayenne, wędzoną paprykę, mielony kminek, oregano, cebulę w proszku, czosnek w proszku, sól i pieprz.
  • Podudzia z kurczaka w stylu meksykańskim z pyszną marynatą - Przygotowanie krok 2Wymieszaj wszystko.
  • Podudzia z kurczaka w stylu meksykańskim z pyszną marynatą - Przygotowanie krok 3Ułóż podudzia na marynacie i zamknij pojemnik.
  • Podudzia z kurczaka w stylu meksykańskim z pyszną marynatą - Przygotowanie krok 4Dobrze wstrząśnij pojemnikiem, aby kurczak był dobrze pokryty. Wstaw pojemnik do lodówki na 1 godzinę.
  • Podudzia z kurczaka w stylu meksykańskim z pyszną marynatą - Przygotowanie krok 5Zdejmij pokrywkę i piecz podudzia kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut.
  • Podudzia z kurczaka w stylu meksykańskim z pyszną marynatą - Przygotowanie krok 6Teraz jest gotowe! Przed podaniem posyp świeżą kolendrą i skrop sokiem z limonki!
    Zobacz nasze uwagi, aby poznać pomysł na sos ↓

Obserwacje

Dodatki:
Podudzia z kurczaka można skropić sokiem z limonki i posypać posiekaną kolendrą.

Sos:
Sos jogurtowy będzie idealnie pasował do tych podudzi z kurczaka. Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Doprawić do smaku i voilà! Idealne na udaną kolację telewizyjną!

Marynata:
Możesz pozostawić kurczaka do zamarynowania na 1 godzinę do 1 nocy.

Przyprawy:
Możesz dowolnie zastępować przyprawy, aby stworzyć idealną kombinację!

Szczelna puszka:
Użyliśmy szklanej, hermetycznej formy, dzięki czemu potrzebujemy tylko jednego pojemnika na cały przepis. Jeśli nie masz takiego pojemnika, nie panikuj: możesz użyć torebki do zamrażania lub naczynia do zapiekania wyłożonego folią spożywczą.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: