Podudzia z kurczaka w stylu meksykańskim z pyszną marynatą
Dziś podróżujemy do Meksyku z tymi pysznymi podudziami z kurczaka w meksykańskim stylu, na posiłek, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu! :-) Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i z marynatą, za którą można umrzeć, gwarantujemy, że pokocha je cała rodzina! Niezależnie od tego, czy jest to rodzinny obiad, czy kolacja przed telewizorem, te małe podudzia z kurczaka z pewnością Cię przekonają ;-)
Składniki
Materiały
- 1 szczelna szklana forma żaroodporna (lub naczynie żaroodporne + folia spożywcza)
Przygotowanie
- Wlej oliwę z oliwek i sok z limonki do szczelnej puszki. Dodać pieprz cayenne, wędzoną paprykę, mielony kminek, oregano, cebulę w proszku, czosnek w proszku, sól i pieprz.
- Wymieszać razem.
- Ułóż podudzia na marynacie i zamknij puszkę.
- Dobrze wstrząsnąć puszką, aby obtoczyć kurczaka. Schłodzić puszkę przez 1 godzinę.
- Zdejmij pokrywkę i piecz udka kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut.
- Teraz jest gotowe! Przed podaniem posyp świeżą kolendrą i skrop sokiem z limonki!
Zobacz nasze komentarze, aby poznać pomysł na sos ↓
Obserwacje
Dodatki:
Podudzia z kurczaka można skropić sokiem z limonki i posypać posiekaną kolendrą.
Sos:
Sos jogurtowy będzie idealnie pasował do tych podudzi z kurczaka. Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Doprawić do smaku i voilà! Idealne na udaną kolację telewizyjną!
Marynata:
Możesz pozostawić kurczaka do zamarynowania na 1 godzinę do 1 nocy.
Przyprawy:
Możesz dowolnie zastępować przyprawy, aby stworzyć idealną kombinację!
Szczelna puszka:
Użyliśmy szklanej, hermetycznej formy, dzięki czemu potrzebujemy tylko jednego pojemnika na cały przepis. Jeśli nie masz takiego pojemnika, nie panikuj: możesz użyć torebki do zamrażania lub naczynia do zapiekania wyłożonego folią spożywczą.