Pory au gratin z gotowaną szynką i serem
Istnieją proste przepisy, które są tym, czego potrzebujemy w codziennym życiu. I to właśnie proponujemy w przypadku pieczonych porów z gotowaną szynką i serem au gratin. Przepis ten jest nie tylko bardzo smaczny, ale także bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem krok po kroku, aby cieszyć się tym daniem, które zadowoli dziś całą rodzinę!
Składniki
Materiały
- Szybkowar (opcjonalnie)
- Naczynie żaroodporne
Przygotowanie
- Usuń końce pora, a także grubsze liście. Zachowaj białą część i delikatniejszą zieloną część. Umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
- Dodaj 3 łyżki oleju na patelnię i smaż pora przez 4 minuty. Od czasu do czasu mieszać.
- Dodaj wodę i sól do garnka i ugotuj pory. Jeśli zrobisz to w szybkowarze, będą gotowe w ciągu 10 minut od momentu podniesienia się zaworu. Możesz również gotować je w normalnym garnku, w tym przypadku przybliżony czas gotowania wyniesie 20 minut.
- Przecedź ugotowane pory przez sito, aby usunąć jak najwięcej wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC z termoobiegiem góra-dół. Rozłóż pory w naczyniu żaroodpornym. Następnie ułożyć warstwę plastrów sera, a na wierzchu kolejną warstwę gotowanej szynki. Na koniec przykryć obfitą warstwą startego sera.
- Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C. Następnie grillować z opcją grillowania przez kilka kolejnych minut, aż wierzch będzie złotobrązowy.
Czas zapiekania zależy od posiadanego piekarnika. Wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut i podawać na gorąco. To wszystko! Teraz możemy cieszyć się naszymi porami au gratin.
Obserwacje
Użyj liści pora: Podczas czyszczenia porów pozbądź się grubszych, głęboko zielonych liści, ale nie wyrzucaj jaśniejszych zielonych łodyg, ponieważ można je wykorzystać. Na przykład do przygotowania bulionu. Jeśli nie planujesz robić go od razu, możesz je nawet zamrozić, aby użyć ich w dogodnym momencie.
Jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące, możesz dodać warstwę sosu beszamelowego do tego zapiekanki z porów, która wspaniale się z nim komponuje!