Pot-au-feu, prosty klasyk
zagłosuj teraz
Na liście łatwych, tradycyjnych przepisów, którymi można podzielić się z rodziną lub przyjaciółmi, prosimy o pot-au-feu! Obfita, pocieszająca zupa, szczególnie gdy chłodne dni zimy przeciągają się! To także świetny sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia warzyw ;-) Ciesz się naszym prostym przepisem krok po kroku poniżej ↓ ↓
Składniki
4
Materiały
- Garnek
- Rondel
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania4 h
Umieść grubo posiekane mięso w garnku, zalej zimną wodą, dopraw solą i doprowadź do wrzenia. Usuń wszelkie szumowiny, które utworzyły się na wodzie.
Następnie dodaj obraną cebulę, marchew i rzepę, obrane i grubo posiekane, łodygę selera, przepołowioną oraz pory, pokrojone na 15 cm kawałki.
W razie potrzeby dodaj wodę, a także bouquet garni. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny.
Po tym czasie natrzyj kość szpikową gruboziarnistą solą (zapobiegnie to wydostawaniu się szpiku). Umieść ją w garnku z warzywami i gotuj przez kolejne 30 minut na średnim ogniu.
Obierz i pokrój ziemniaki na duże kawałki, a następnie gotuj je we wrzącej wodzie przez około 15 minut.
Podawaj ziemniaki z pot-au-feu. I voilà, danie jest gotowe!
Obserwacje
Wywar: można go używać do przyprawiania innych potraw lub do gotowania makaronu lub ryżu. Można go również spożywać bez dodatków.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!