Pot-au-feu, prosty klasyk

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
4 h 20 m

Na liście łatwych, tradycyjnych przepisów, którymi można podzielić się z rodziną lub przyjaciółmi, prosimy o pot-au-feu! Obfita, pocieszająca zupa, szczególnie gdy chłodne dni zimy przeciągają się! To także świetny sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia warzyw ;-) Ciesz się naszym prostym przepisem krok po kroku poniżej ↓ ↓


Składniki

4

Materiały

  • Garnek
  • Rondel

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania4 h

  • Pot-au-feu, prosty klasyk - Przygotowanie krok 1Umieść grubo posiekane mięso w garnku, zalej zimną wodą, dopraw solą i doprowadź do wrzenia. Usunąć wszelkie szumowiny, które utworzyły się na wodzie.
  • Pot-au-feu, prosty klasyk - Przygotowanie krok 2Następnie dodaj obraną cebulę, marchew i rzepę, obrane i grubo posiekane, łodygę selera, przepołowioną i pory, pokrojone na 15 cm kawałki.
  • Pot-au-feu, prosty klasyk - Przygotowanie krok 3W razie potrzeby dodać wodę, a także bouquet garni. Przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny.
  • Pot-au-feu, prosty klasyk - Przygotowanie krok 4Po tym czasie natrzeć kość szpikową gruboziarnistą solą (zapobiegnie to wydostawaniu się szpiku). Umieść ją w garnku z warzywami i gotuj przez kolejne 30 minut na średnim ogniu.
  • Pot-au-feu, prosty klasyk - Przygotowanie krok 5Obierz i pokrój ziemniaki na duże kawałki i gotuj we wrzącej wodzie przez około 15 minut.
  • Pot-au-feu, prosty klasyk - Przygotowanie krok 6Podawaj ziemniaki z pot-au-feu. I voilà, danie jest gotowe!

Obserwacje

Wywar: można go używać do przyprawiania innych potraw lub do gotowania makaronu lub ryżu. Można go również spożywać bez dodatków.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+