Pot-au-feu, prosty klasyk

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
Å‚atwe
4 h 20 m

Na liście łatwych, tradycyjnych przepisów, którymi można podzielić się z rodziną lub przyjaciółmi, prosimy o pot-au-feu! Obfita, pocieszająca zupa, szczególnie gdy chłodne dni zimy przeciągają się! To także świetny sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia warzyw ;-) Ciesz się naszym prostym przepisem krok po kroku poniżej ↓ ↓


Składniki

4

Materiały

  • Garnek
  • Rondel

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania4 h

  • Pot-au-feu, prosty klasyk - Przygotowanie krok 1Umieść grubo posiekane miÄ™so w garnku, zalej zimnÄ… wodÄ…, dopraw solÄ… i doprowadź do wrzenia. Usunąć wszelkie szumowiny, które utworzyÅ‚y siÄ™ na wodzie.
  • Pot-au-feu, prosty klasyk - Przygotowanie krok 2NastÄ™pnie dodaj obranÄ… cebulÄ™, marchew i rzepÄ™, obrane i grubo posiekane, Å‚odygÄ™ selera, przepoÅ‚owionÄ… i pory, pokrojone na 15 cm kawaÅ‚ki.
  • Pot-au-feu, prosty klasyk - Przygotowanie krok 3W razie potrzeby dodać wodÄ™, a także bouquet garni. Przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny.
  • Pot-au-feu, prosty klasyk - Przygotowanie krok 4Po tym czasie natrzeć kość szpikowÄ… gruboziarnistÄ… solÄ… (zapobiegnie to wydostawaniu siÄ™ szpiku). Umieść jÄ… w garnku z warzywami i gotuj przez kolejne 30 minut na Å›rednim ogniu.
  • Pot-au-feu, prosty klasyk - Przygotowanie krok 5Obierz i pokrój ziemniaki na duże kawaÅ‚ki i gotuj we wrzÄ…cej wodzie przez okoÅ‚o 15 minut.
  • Pot-au-feu, prosty klasyk - Przygotowanie krok 6Podawaj ziemniaki z pot-au-feu. I voilà, danie jest gotowe!

Obserwacje

Wywar: można go używać do przyprawiania innych potraw lub do gotowania makaronu lub ryżu. Można go również spożywać bez dodatków.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+