Quiche z jajkami i szynką
zagłosuj teraz
Kiedy masz ochotę na łatwy, domowy posiłek, quiche jest oczywistym wyborem! Tutaj dodaj szynkę, jajka i, dla wygody, ser mozzarella :-) Jest to okazja do wykorzystania tego, co zostało w lodówce i szafkach w prostym, skutecznym przepisie :-) Nie wahaj się urozmaicić smaku, dodając tu odrobinę świeżych ziół, tam kilka przypraw... Twój quiche będzie tym bardziej nie do odparcia :-)
Składniki
6
Szacowany koszt: 7Euros€ (1.17€/porcja)
Materiały
- Forma do tarty 28 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania50 min
Umieść kruche ciasto w formie do tarty, nakłuj spód widelcem i podpiecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Wymieszaj 3 jajka ze śmietaną, solą i pieprzem.
Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i posiekany szczypiorek, a następnie dobrze wymieszaj.
Wylej masę na podpieczony spód tarty i posyp startą mozzarellą.
Następnie wbij pozostałe 3 jajka bezpośrednio na quiche.
Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
A teraz quiche z jajkami i szynką jest gotowe!
Obserwacje
Podgrzewanie quiche: jeśli nie wiesz, jajka na twardo mają tendencję do eksplodowania po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej. Unikaj odgrzewania tego quiche w kuchence mikrofalowej, bo czeka Cię niespodzianka!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!