Ratatouille, łatwy przepis
Pokażemy Ci, jak w prosty i autentyczny sposób przygotować to charakterystyczne francuskie danie: ratatouille! Dusić cukinię, pomidory, paprykę i bakłażana w oliwie z oliwek, aby uzyskać bogaty smak. To ratatouille jest idealne jako dodatek lub danie główne na smaczny wegetariański posiłek. Postępuj zgodnie z naszymi prostymi instrukcjami, a jak mówi Rémy w filmie Ratatouille,"każdy może gotować"! Daj się więc porwać smakom francuskiej kuchni i zafunduj sobie to letnie danie:-)
Składniki
Przygotowanie
- Podgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu. Podsmaż posiekaną cebulę i paprykę.
- Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Gotować przez kilka minut, aż pomidory się "rozpuszczą".
- Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana. Dodaj wodę i kostkę rosołową.
- Następnie dodaj zmielony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj i dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie.
- Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj bez przykrycia przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
- A teraz ratatouille jest gotowe!
Obserwacje
Pomidory: można je zastąpić puszką pulpy pomidorowej.
Gotowanie: warzywa można gotować krócej lub dłużej, w zależności od preferencji.
Przyprawy: te również można zmienić lub zastąpić! Na przykład zamiast kolendry można użyć ziół prowansalskich. Możesz także dodać trochę papryki i kminku, aby uzyskać orientalne ratatouille!
Dodatek: bukiet garni jest mile widzianym dodatkiem do zapiekanki i doda jeszcze więcej smaku ratatouille.
Wskazówka dotycząca użycia mniejszej ilości wody: nie wahaj się odcedzić pokrojonego w kostkę bakłażana. W tym celu posyp go solą i pozostaw na talerzu na kilka minut.
Jakie dodatki można przygotować z ratatouille?
Użyj ratatouille, aby ożywić talerz ryżu, kaszy manny, makaronu, pszenicy... ratatouille jest idealnym dodatkiem do prostego dania.
Jakie mięso pasuje do ratatouille?
Możesz podawać ratatouille z każdym rodzajem mięsa i stworzyć danie według własnego gustu!
Jaka ryba pasuje do ratatouille?
Białe ryby, takie jak dorsz, dorada lub makrela, bardzo dobrze komponują się z ratatouille!
Jak długo można przechowywać ratatouille?
Można je przechowywać przez 5 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.
Czy ratatouille można zamrozić?
Ratatouille można bez problemu zamrozić! Pamiętaj tylko, aby najpierw podzielić je na porcje :-)
Czy ratatouille można jeść na ciepło czy na zimno?
Lubimy ratatouille zarówno na ciepło, jak i na zimno!