Ratatouille, łatwy przepis

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
1 h 20 m

Pokażemy Ci, jak w prosty i autentyczny sposób przygotować to charakterystyczne francuskie danie: ratatouille! Dusić cukinię, pomidory, paprykę i bakłażana w oliwie z oliwek, aby uzyskać bogaty smak. To ratatouille jest idealne jako dodatek lub danie główne na smaczny wegetariański posiłek. Postępuj zgodnie z naszymi prostymi instrukcjami, a jak mówi Rémy w filmie Ratatouille,"każdy może gotować"! Daj się więc porwać smakom francuskiej kuchni i zafunduj sobie to letnie danie:-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 4.34 (1.08€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h

  • Ratatouille, łatwy przepis - Przygotowanie krok 1Podgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu. Podsmaż posiekaną cebulę i paprykę.
  • Ratatouille, łatwy przepis - Przygotowanie krok 2Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Gotować przez kilka minut, aż pomidory się "rozpuszczą".
  • Ratatouille, łatwy przepis - Przygotowanie krok 3Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana. Dodaj wodę i kostkę rosołową.
  • Ratatouille, łatwy przepis - Przygotowanie krok 4Następnie dodaj zmielony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj i dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie.
  • Ratatouille, łatwy przepis - Przygotowanie krok 5Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj bez przykrycia przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  • Ratatouille, łatwy przepis - Przygotowanie krok 6A teraz ratatouille jest gotowe!

Obserwacje

Pomidory: można je zastąpić puszką pulpy pomidorowej.

Gotowanie: warzywa można gotować krócej lub dłużej, w zależności od preferencji.

Przyprawy: te również można zmienić lub zastąpić! Na przykład zamiast kolendry można użyć ziół prowansalskich. Możesz także dodać trochę papryki i kminku, aby uzyskać orientalne ratatouille!

Dodatek: bukiet garni jest mile widzianym dodatkiem do zapiekanki i doda jeszcze więcej smaku ratatouille.

Wskazówka dotycząca użycia mniejszej ilości wody: nie wahaj się odcedzić pokrojonego w kostkę bakłażana. W tym celu posyp go solą i pozostaw na talerzu na kilka minut.

Jakie dodatki można przygotować z ratatouille?
Użyj ratatouille, aby ożywić talerz ryżu, kaszy manny, makaronu, pszenicy... ratatouille jest idealnym dodatkiem do prostego dania.

Jakie mięso pasuje do ratatouille?
Możesz podawać ratatouille z każdym rodzajem mięsa i stworzyć danie według własnego gustu!

Jaka ryba pasuje do ratatouille?
Białe ryby, takie jak dorsz, dorada lub makrela, bardzo dobrze komponują się z ratatouille!

Jak długo można przechowywać ratatouille?
Można je przechowywać przez 5 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.

Czy ratatouille można zamrozić?
Ratatouille można bez problemu zamrozić! Pamiętaj tylko, aby najpierw podzielić je na porcje :-)

Czy ratatouille można jeść na ciepło czy na zimno?
Lubimy ratatouille zarówno na ciepło, jak i na zimno!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+