Risotto z komosą ryżową i grzybami

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
55 min

Zastępujemy ryż do risotto komosą ryżową! Jest to okazja do urozmaicenia zbóż w posiłkach przy jednoczesnym zachowaniu ich zbilansowania. Oprócz tego, że ten przepis jest wegetariański (bez mięsa zwierzęcego), jest również wegański (bez produktów pochodzenia zwierzęcego). Śmietana, zwykle wytwarzana z mleka krowiego, została zastąpiona śmietaną sojową (roślinną alternatywą). Dodaj kilka pieczarek do tego dania, a Twoi goście będą zachwyceni ;-)

Składniki

3

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
  • Risotto z komosą ryżową i grzybami - Przygotowanie krok 1W rondlu podsmaż posiekaną cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodaj pokrojone grzyby i dusić przez kilka minut.
  • Risotto z komosą ryżową i grzybami - Przygotowanie krok 2Następnie dodaj komosę ryżową i szybko podsmaż.
  • Risotto z komosą ryżową i grzybami - Przygotowanie krok 3Przykryj wodą, dodaj kostkę rosołową i gotuj na średnim ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Risotto z komosą ryżową i grzybami - Przygotowanie krok 4Gdy komosa ryżowa wchłonie całą wodę, dodaj śmietankę sojową i dobrze wymieszaj. Pozostaw na wolnym ogniu przez 5 minut, aż risotto uzyska pożądaną konsystencję.
  • Risotto z komosą ryżową i grzybami - Przygotowanie krok 5A teraz risotto z grzybami i komosą ryżową jest gotowe!

Obserwacje

Komosa ryżowa: możesz użyć tylko czerwonej lub białej komosy ryżowej lub wybrać mieszankę komosy ryżowej.
Śmietana sojowa: jeśli spożywasz produkty mleczne, możesz użyć tradycyjnej płynnej śmietany.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: