Tagliatelle al forno - przepis na wykorzystanie resztek makaronu, który zapobiega marnotrawstwu

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
12 min

Przepis na wykorzystanie resztek makaronu na obiad lub kolację. W tym przypadku użyliśmy tagliatelle już przyprawionego ragout z cukinii (można je również przygotować z klasycznym ragout lub prostym sosem pomidorowym), a następnie dodaliśmy kilka warstw rozdrobnionego sera scamorza i zapiekaliśmy je w piekarniku przez około 10 minut: w rezultacie otrzymaliśmy smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu zapiekany makaron. Przepis, który można przygotować z resztek makaronu, aby uniknąć marnowania żywności. Wypróbuj i daj nam znać, jak Ci smakowało!


Składniki

4

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania2 min
Gotowania10 min

Obserwacje

Czy mogę użyć innego formatu makaronu?
Oczywiście. Jest to przepis przeciwko marnotrawstwu, można użyć dowolnego formatu makaronu już zaprawionego sosem na bazie pomidorów.

Jak długo mogę przechowywać tagliatelle gratin?
Maksymalnie jeden dzień w lodówce w pojemniku z pokrywką. Zalecamy jednak zjedzenie ich, gdy tylko będą gotowe.

Czy mogę przygotować zapiekane tagliatelle, jeśli nie mam już makaronu?
Tak. Oto jak to zrobić:
1. Przygotuj ragout z cukinii zgodnie z przepisem na naszej stronie internetowej,
2. Ugotuj makaron i odcedź, gdy będzie al dente
3. Szybko wrzucić do ragout z cukinii
4. Postępuj zgodnie z krokami podanymi w tym przepisie



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+