Tagliatelle al forno - przepis na wykorzystanie resztek makaronu, który zapobiega marnotrawstwu

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
12 min

Przepis na wykorzystanie resztek makaronu na obiad lub kolację. W tym przypadku użyliśmy tagliatelle już przyprawionego ragout z cukinii (można je również przygotować z klasycznym ragout lub prostym sosem pomidorowym), a następnie dodaliśmy kilka warstw rozdrobnionego sera scamorzai zapiekaliśmy je w piekarniku przez około 10 minut: w rezultacie otrzymaliśmy smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu zapiekany makaron. Przepis, który można przygotować z resztek makaronu, aby uniknąć marnowania żywności. Wypróbuj i daj nam znać, jak Ci smakowało!


Składniki

4

Materiały

  • Naczynie Pyrex

Przygotowanie

Czas przygotowania2 min
Gotowania10 min
  • Najpierw pokrój ser scamorza w kostkę. Skrop dno naczynia żaroodpornego sosem użytym do przyprawienia makaronu, a następnie dodaj mżawkę oliwy.
  • Ułóż pierwszą warstwę już ugotowanego i przyprawionego tagliatelle w naczyniu do pieczenia (około połowy dostępnych), dodaj trochę pokrojonego w kostkę sera scamorza i więcej sosu, jeśli coś zostało. Następnie przykryć pozostałym tagliatelle
  • Na koniec dodać pozostały pokrojony w kostkę ser scamorza, doprawić mżawką oliwy i piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Po upływie tego czasu zapiec i posypać tagliatelle gratin posiekaną bazylią. Smacznego!

Obserwacje

Czy mogę użyć innego formatu makaronu?
Oczywiście. Jest to przepis przeciwko marnotrawstwu, można użyć dowolnego formatu makaronu już zaprawionego sosem na bazie pomidorów.

Jak długo mogę przechowywać tagliatelle gratin?
Maksymalnie jeden dzień w lodówce w pojemniku z pokrywką. Zalecamy jednak zjedzenie ich, gdy tylko będą gotowe.

Czy mogę przygotować zapiekane tagliatelle, jeśli nie mam już makaronu?
Tak. Oto jak to zrobić:
1. Przygotuj ragout z cukinii zgodnie z przepisem na naszej stronie internetowej,
2. Ugotuj makaron i odcedź, gdy będzie al dente
3. Szybko wrzucić do ragout z cukinii
4. Postępuj zgodnie z krokami podanymi w tym przepisie



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+