Tagliatelle z ragout z cukinii, wegetariańskie pierwsze danie, które wszyscy uwielbiają!
Proste i smaczne pierwsze danie, które może zjeść każdy, nawet osoby na diecie wegetariańskiej. Ragout, którym doprawiliśmy tagliatelle, zostało przygotowane bez mięsa, a jedynie z przecierem pomidorowym i cukinią: udawane ragout z mięsnymi warzywami pełnymi smaku. Wypróbuj również przepis na nasze ragout z cukinii, odkryj przyjemność zdrowej i lekkiej przyprawy do pierwszych dań!
Składniki
Materiały
- patelnia
- patelnia
- nóż
- deska do krojenia
- szkło
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj ragout z cukinii:
Pokrój warzywa sauté w drobną kostkę, wlej trochę oleju na patelnię i podsmaż mieszankę warzyw. - Umyj cukinie, pokrój je na kawałki, a gdy smażenie będzie gotowe, dodaj je na patelnię. Następnie gotować przez 4 do 5 minut na dużym ogniu.
- Po tym czasie wlej na patelnię białe wino i pozwól mu odparować. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i oregano. Kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez 35 minut, ale zmniejsz ogień (mały płomień).
- Mieszaj od czasu do czasu, a jeśli zauważysz, że sos staje się zbyt gęsty, dodaj wody (wystarczy pół szklanki).
- Podczas gdy kończysz gotować ragout z cukinii, napełnij garnek wodą. Dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź go al dente i wlej na patelnię z sosem. Szybko podsmażyć i
- Makaron z ragout z cukinii jest gotowy. Smacznego!
Obserwacje
Czy mogę użyć innych kształtów makaronu?
Tak, ten wegetariański sos pasuje zarówno do krótkich, jak i długich makaronów. Możesz użyć rigatoni, mezze maniche, paccheri, penne, ale także fettuccine lub pappardelle.
Co mogę zrobić, jeśli zabraknie mi makaronu z ragout z cukinii?
Umieść już przyprawiony makaron w naczyniu żaroodpornym, dodaj trochę pokrojonego w kostkę sera scamorza i piecz przez 8/9 do 180°C. Otrzymasz pyszne zapiekanki makaronowe, które zjesz później (szczegółowy przepis znajdziesz na naszej stronie internetowej).
Czy mogę użyć świeżego makaronu?
Oczywiście, świetnym pomysłem jest użycie świeżego tagliatelle do tego przepisu