Wegańskie malai kofta: klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
35 min

Dziś przedstawiamy wegańską wersję jednego z najpopularniejszych indyjskich dań: malai kofta (klopsiki w sosie). Ponieważ czasami trudno jest nam jeść rośliny strączkowe, w Petitchef staramy się gotować je na wszystkie możliwe sposoby. Te klopsiki z ciecierzycy i szpinaku, podawane z kremowym i pikantnym sosem pomidorowym, są smacznym i pożywnym rozwiązaniem. Jeśli chcesz cieszyć się tym zdrowym przepisem bez laktozy, jajek i białka zwierzęcego, po prostu czytaj dalej, wyjaśniamy wszystko tutaj!


Składniki

3

Kofta (klopsiki):

Dekoracja:

Szacowany koszt: 5.15 (1.72€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania30 min

  • Wegańskie Malai Kofta: klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym - Przygotowanie krok 1Podsmaż szpinak na patelni z olejem. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, zdjąć z ognia. Odcedź szpinak przez sito i usuń nadmiar wilgoci. Odstawić na bok.
  • Wegańskie Malai Kofta: klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym - Przygotowanie krok 2Odcedź ugotowaną ciecierzycę. Wsypać ciecierzycę + mąkę + sól + paprykę + kurkumę + szpinak do misy robota kuchennego. Zmiel ciecierzycę pozostawiając kawałki.
  • Wegańskie Malai Kofta: klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym - Przygotowanie krok 3Uformuj kulki wielkości kulek szpilki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (w zależności od tego, ile wody pozostało w szpinaku, możesz dodać trochę więcej mąki i wymieszać, aby było łatwiejsze w obsłudze).
  • Wegańskie Malai Kofta: klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym - Przygotowanie krok 4Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy kulki będą twarde.
  • Wegańskie Malai Kofta: klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym - Przygotowanie krok 5Sos pomidorowy:
    Na patelni z odrobiną oleju smażyć przyprawy (kumin i kolendrę) przez 5 minut na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Posiekaj czosnek i cebulę na małe kawałki i dodaj je na patelnię. Gotować na średnim ogniu.

    Gdy cebula się zeszkli, dodać sos pomidorowy + 1 łyżeczkę cukru (pomoże to zrównoważyć kwasowość pomidora). Gotować przez 5 minut.

    Dodać śmietankę kokosową. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Dodaj kilka kropel soku z cytryny (kwas pomoże poprawić tłusty smak śmietany).

    Dodaj kulki ciecierzycy do sosu i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  • Wegańskie Malai Kofta: klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym - Przygotowanie krok 6Podawać i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi oraz kilkoma listkami umytej i posiekanej kolendry.

    I gotowe! Można podawać z ryżem lub makaronem.


Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+