Zupa porowo-ziemniaczana z ciasta francuskiego

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
1 h 30 m

Uczyńmy nasze klasyczne zupy nieco bardziej szykownymi i wyrafinowanymi, dodając do nich skorupkę z ciasta francuskiego :-) Znany również jako "zupa z balonu na gorące powietrze", ten niezwykle prosty przepis będzie idealny na rozpoczęcie świątecznych posiłków lub po prostu na urozmaicenie jesienno-zimowych zup :-) Przepis ten jest inspirowany słynną zupą VGE (lub zupą Élysée) stworzoną w 1975 roku przez szefa kuchni Paula Bocuse'a na lunch zorganizowany przez Valéry'ego Giscarda d'Estaing, ówczesnego prezydenta Francji.


Składniki

3
Szacowany koszt: 3.43 (1.14€/porcja)

Materiały

  • Miski nadające się do piekarnika
  • Garnek lub duży rondel
  • Blender

Przygotowanie

Czas przygotowania45 min
Gotowania45 min

  • Zupa porowo-ziemniaczana z ciasta francuskiego - Przygotowanie krok 1Roztop masło w rondelku. Podsmaż w nim posiekaną szalotkę.
  • Zupa porowo-ziemniaczana z ciasta francuskiego - Przygotowanie krok 2Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj posiekany por. Dobrze wymieszać.
  • Zupa porowo-ziemniaczana z ciasta francuskiego - Przygotowanie krok 3Zalać wodą, doprawić solą i pieprzem, dodać kostkę rosołową. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut.
  • Zupa porowo-ziemniaczana z ciasta francuskiego - Przygotowanie krok 4Umieść zawartość rondla w blenderze lub użyj blendera zanurzeniowego, aby wszystko dokładnie zmiksować.
  • Zupa porowo-ziemniaczana z ciasta francuskiego - Przygotowanie krok 5Napełnij miski do 2/3 ich wysokości. Wytnij kółka z ciasta francuskiego większe niż średnica miski. Spryskaj brzegi miski niewielką ilością wody, umieść kółko z ciasta na wierzchu i dociśnij, aby przylegało do miski.
  • Zupa porowo-ziemniaczana z ciasta francuskiego - Przygotowanie krok 6Posmaruj ciasto żółtkiem i narysuj wzory ostrym nożem. Schłodzić miseczki przez 15 minut.
  • Zupa porowo-ziemniaczana z ciasta francuskiego - Przygotowanie krok 7Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
  • Zupa porowo-ziemniaczana z ciasta francuskiego - Przygotowanie krok 8Zupa z ciasta francuskiego jest już gotowa!

Obserwacje

Zupa: przygotuj zupę, jaką chcesz



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+