Zupa porowo-ziemniaczana w cieście francuskim
zagłosuj teraz
Uczyńmy nasze klasyczne zupy nieco bardziej szykownymi i wyrafinowanymi, dodając do nich skorupkę z ciasta francuskiego :-) Znana również jako "zupa z balonu na gorące powietrze", ten niezwykle prosty przepis będzie idealny na rozpoczęcie świątecznych posiłków lub po prostu na urozmaicenie jesienno-zimowych zup :-) Przepis ten jest inspirowany słynną zupą VGE (lub zupą Élysée) stworzoną w 1975 roku przez szefa kuchni Paula Bocuse'a na lunch zorganizowany przez Valéry'ego Giscarda d'Estaing, ówczesnego prezydenta Francji.
Składniki
3
Szacowany koszt: 3.43Euros€ (1.14€/porcja)
Materiały
- Miski nadające się do piekarnika
- Garnek lub duży rondel
- Blender
Przygotowanie
Czas przygotowania45 min
Gotowania45 min
Roztop masło w rondelku. Podsmaż w nim posiekaną szalotkę.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj posiekany por. Dobrze wymieszaj.
Zalej wodą, dopraw solą i pieprzem, dodaj kostkę rosołową. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut.
Umieść zawartość rondla w blenderze lub użyj blendera zanurzeniowego, aby wszystko dokładnie zmiksować.
Napełnij miski do 2/3 ich wysokości. Wytnij kółka z ciasta francuskiego większe niż średnica miski. Spryskaj brzegi miski niewielką ilością wody, umieść kółko z ciasta na wierzchu i dociśnij, aby przylegało do miski.
Posmaruj ciasto żółtkiem i narysuj wzory ostrym nożem. Schłódź miseczki przez 15 minut.
Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
Zupa z ciasta francuskiego jest już gotowa!
Obserwacje
Zupa: przygotuj zupę, jaką chcesz
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!