Flan pâtissier jak u piekarza

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
łatwe
1 h

Domowy krem jest bardzo łatwy do zrobienia. Oto tradycyjny przepis na gęsty flan z naszego dzieciństwa. Istnieje również flan bez ciasta, który jest jeszcze szybszy. Znany również jako tarte flan, oto flan z ciasta, który jest tak dobry, jak u piekarza!

Składniki

12

Materiały

  • miska na sałatkę
  • forma do pieczenia o średnicy 24 cm (w tym przypadku silikonowa, aby ułatwić wyjmowanie z formy)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania45 min
  • Flan pâtissier jak u piekarza - Przygotowanie krok 1Doprowadź litr mleka do wrzenia, dodając laskę wanilii przeciętą na pół.

    Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Flan pâtissier jak u piekarza - Przygotowanie krok 2W międzyczasie wymieszaj jajka, cukier i mąkę kukurydzianą, aby uzyskać kremową masę.
  • Flan pâtissier jak u piekarza - Przygotowanie krok 3Gdy mleko się zagotuje, wymieszaj je z poprzednią mieszanką.
  • Flan pâtissier jak u piekarza - Przygotowanie krok 4Ponownie podgrzej mieszaninę na średnim ogniu i stale mieszaj przez około 15 minut, aż zgęstnieje.
  • Flan pâtissier jak u piekarza - Przygotowanie krok 5Wyłóż formę ciastem francuskim, wlej masę i wygładź wierzch.
  • Flan pâtissier jak u piekarza - Przygotowanie krok 6Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C.
  • Flan pâtissier jak u piekarza - Przygotowanie krok 7Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny, a krem będzie gotowy do spożycia!

Obserwacje

flan patissier, pate brisee czy pate feuilletée?

Oba te rodzaje ciasta sprawdzają się bardzo dobrze, ale my preferujemy ciasto francuskie. Zamiast ciasta francuskiego można również wybrać ciasto kruche lub przygotować flan bez ciasta w odpowiedniej formie.

Jak przechowywać flan?

Flan można przechowywać w chłodnym miejscu przez 3 do 4 dni. Przed spożyciem pozostawić do ostygnięcia! :-)

Jak zrobić gęstą tartę z kremem?

Do przygotowania gęstego kremu potrzebna jest odpowiednia forma. Dla 8 osób zalecana jest forma o średnicy 18 cm, dla 6 osób 16 cm.

Jak sprawdzić, czy moja tarta jest upieczona?

Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, należy wbić nóż w jego środek. Powinien wyjść suchy.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: