Flan pâtissier jak u piekarza

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
łatwe
1 h

Domowy krem jest bardzo łatwy do zrobienia. Oto tradycyjny przepis na gęsty flan z naszego dzieciństwa. Istnieje również flan bez ciasta, który jest jeszcze szybszy. Znany również jako tarte flan, oto flan z ciasta, który jest tak dobry, jak u piekarza!


Składniki

12

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania45 min


Obserwacje

flan patissier, pate brisee czy pate feuilletée?
Oba te rodzaje ciasta sprawdzają się bardzo dobrze, ale my preferujemy ciasto francuskie. Zamiast ciasta francuskiego można również wybrać ciasto kruche lub przygotować flan bez ciasta w odpowiedniej formie.

Jak przechowywać flan?
Flan można przechowywać w chłodnym miejscu przez 3 do 4 dni. Przed spożyciem pozostawić do ostygnięcia! :-)

Jak zrobić gęstą tartę z kremem?
Do przygotowania gęstego kremu potrzebna jest odpowiednia forma. Dla 8 osób zalecana jest forma o średnicy 18 cm, dla 6 osób 16 cm.

Jak sprawdzić, czy moja tarta jest upieczona?
Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, należy wbić nóż w jego środek. Powinien wyjść suchy.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+