Bezy w kształcie uroczych róż!
zagłosuj teraz
Przepis trompe-l'œil! Te śliczne bezy w kształcie różyczek są bardzo delikatne i wyrafinowane, idealne do dodania odrobiny elegancji do każdego świątecznego stołu lub tortu urodzinowego! Lekkie i zwiewne bezy rozpływają się w ustach, zapewniając efekt "wow" :-)
Składniki
20
Szacowany koszt: 0.73Euros€ (0.04€/porcja)
Materiały
- Robot kuchenny lub mikser elektryczny
- Piekarnik
- karbowana końcówka
- Torebka do wyciskania (lub torebka do zamrażarki)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h
- Umieść białka w misce robota kuchennego. Rozpocznij ubijanie ze średnią prędkością.
- Gdy białka zaczną się lekko pienić, dodaj cukier w trzech partiach, zwiększając prędkość robota kuchennego między każdym dodaniem.
- Po dodaniu całego cukru pozostawić robot kuchenny pracujący z maksymalną prędkością przez około 5 minut. Beza powinna być gładka i kremowa, ze słynną teksturą ptasiego dzioba.
- Gdy beza będzie gotowa, odłóż 3 do 4 łyżek bezy do małej miski. Zabarw większą część bezy na różowo, a mniejszą na zielono.
- Przełóż różową masę do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.
- Umieść zieloną mieszankę w innym rękawie do wyciskania.
- Na blasze do pieczenia zacznij formować róże w kształt ślimaka.
- Następnie użyj zielonej mieszanki do zrobienia małych zielonych listków wokół krawędzi róż. Listki powinny mocno przylegać do róż.
- Piec w temperaturze 100°C przez 1 godzinę i 20 minut.
- A teraz bezy są już ugotowane! Smacznego!
Obserwacje
Nie masz pod ręką rękawa do wyciskania?
Możesz użyć torebek do zamrażania! Umieść bezę w woreczku i odetnij jeden z rogów, aby utworzyć otwór na polewę.
Nie masz robota kuchennego?
Użyj miksera elektrycznego, który również świetnie się sprawdzi.
Jak długo mogę je przechowywać?
Bezy można przechowywać do dwóch tygodni w suchym miejscu z dala od światła.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!