Brioche des rois krok po kroku

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
średnie
4 h 20 m

Klasyk na Święto Trzech Króli: galette! W tym roku będzie wyjątkowo wilgotna w wersji brioche! Pokryta cukrem perlistym, nie zapomnij oczywiście o fasoli :-) Postępuj zgodnie ze wszystkimi krokami, aby zrobić tę brioche des Rois, korzystając z naszych pisemnych wyjaśnień i naszego przepisu wideo na końcu :-)


Składniki

12
Szacowany koszt: 2.31 (0.19€/porcja)

Materiały

  • Robot kuchenny

Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania20 min

  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 1Umieść przesianÄ… mÄ…kÄ™, sól i cukier w misce miksera i uformuj zagÅ‚Ä™bienie. Umieść pokruszone drożdże na Å›rodku doÅ‚ka. Uważaj, aby sól nie dotknęła drożdży, ponieważ natychmiast je zabije.
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 2Dodaj jajka i zacznij wyrabiać ciasto na prÄ™dkoÅ›ci 2 przez okoÅ‚o 8 minut.
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 3NastÄ™pnie, kontynuujÄ…c wyrabianie, dodawać po trochu kwiat pomaraÅ„czy i zmiÄ™kczone masÅ‚o. Po dodaniu caÅ‚ego masÅ‚a, kontynuuj wyrabianie przez okoÅ‚o 10 minut, aż ciasto bÄ™dzie odstawać od brzegów.
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 4Pozostawić do wyroÅ›niÄ™cia na 45 minut w temperaturze pokojowej, w miarÄ™ możliwoÅ›ci w pobliżu źródÅ‚a ciepÅ‚a. Odgazować ciasto, tj. nacisnąć je, aby usunąć caÅ‚e powietrze z mieszanki. Pozostawić do wyroÅ›niÄ™cia w lodówce na 1 godzinÄ™.
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 5Gdy ciasto wyroÅ›nie, umieść je na posypanej mÄ…kÄ… powierzchni roboczej. OdsÄ…czyć ciasto i uformować z niego kulÄ™. Zrób otwór w Å›rodku ciasta i rozłóż je szeroko, na przykÅ‚ad obracajÄ…c ciasto wokół dÅ‚oni. To wÅ‚aÅ›nie na tym etapie możesz dodać fasolÄ™ do swojej brioszki.
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 6Umieść koronÄ™ na blasze do pieczenia. Otwór powinien być wystarczajÄ…co duży, w przeciwnym razie może siÄ™ zamknąć podczas wyrastania lub pieczenia. Przykryj wieniec i umieść go w pobliżu źródÅ‚a ciepÅ‚a na 1 godzinÄ™, aby ponownie wyrósÅ‚.
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 7Posmaruj wieniec roztrzepanym jajkiem, a nastÄ™pnie posyp cukrem perlistym.
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 8Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Zwróć szczególnÄ… uwagÄ™ na czas pieczenia, ponieważ może on upÅ‚ynąć bardzo szybko!
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 9Teraz brioche des rois jest gotowa do spożycia!

Obserwacje

Moje ciasto nie odchodzi od miski: Ciasto Brioche jest kapryśne. Jeśli nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania z masłem, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.

Mąka: powinna być T45.

Drożdże: jeśli użyjesz suchych drożdży do tego typu przepisu, będzie to bardziej ryzykowne. Ciasto będzie miało większe trudności z wyrośnięciem.

Temperatura: podczas wyrastania temperatura nie powinna przekraczać 35°C. Masło w cieście zaczęłoby się topić, co wpłynęłoby negatywnie na konsystencję galette.

Kandyzowane owoce: jeśli lubisz, możesz je dodać.

Nie zapomnij dodać fasoli fava!



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+