Brioche króli krok po kroku
Klasyk na Święto Trzech Króli: galette! W tym roku będzie wyjątkowo wilgotna w wersji brioche! Pokryta cukrem perlistym, nie zapomnij oczywiście o fasoli :-) Postępuj zgodnie ze wszystkimi krokami, aby zrobić tę brioche des Rois, korzystając z naszych pisemnych wyjaśnień i naszego przepisu wideo na końcu :-)
Składniki
Materiały
- Robot kuchenny
Przygotowanie
Umieść przesianą mąkę, sól i cukier w misce miksera i uformuj zagłębienie. Umieść pokruszone drożdże na środku dołka. Uważaj, aby sól nie dotknęła drożdży, ponieważ natychmiast je zabije.
Dodaj jajka i zacznij wyrabiać ciasto na prędkości 2 przez około 8 minut.
Następnie, kontynuując wyrabianie, dodawaj po trochu kwiat pomarańczy i zmiękczone masło. Po dodaniu całego masła, kontynuuj wyrabianie przez około 10 minut, aż ciasto będzie odstawać od brzegów.
Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut w temperaturze pokojowej, w miarę możliwości w pobliżu źródła ciepła. Odgazować ciasto, tj. nacisnąć je, aby usunąć całe powietrze z mieszanki. Pozostawić do wyrośnięcia w lodówce na 1 godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, umieść je na posypanej mąką powierzchni roboczej. Odsączyć ciasto i uformować z niego kulę. Zrób otwór w środku ciasta i rozłóż je szeroko, na przykład obracając ciasto wokół dłoni. To właśnie na tym etapie możesz dodać fasolę do swojej brioszki.
Umieść koronę na blasze do pieczenia. Otwór powinien być wystarczająco duży, w przeciwnym razie może się zamknąć podczas wyrastania lub pieczenia. Przykryj wieniec i umieść go w pobliżu źródła ciepła na 1 godzinę, aby ponownie wyrósł.
Posmaruj wieniec roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp cukrem perlistym.
Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Zwróć szczególną uwagę na czas pieczenia, ponieważ może on upłynąć bardzo szybko!
Teraz brioche des rois jest gotowa do spożycia!
Obserwacje
Moje ciasto nie odchodzi od miski: Ciasto Brioche jest kapryśne. Jeśli nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania z masłem, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.
Mąka: powinna być T45.
Drożdże: jeśli użyjesz suchych drożdży do tego typu przepisu, będzie to bardziej ryzykowne. Ciasto będzie miało większe trudności z wyrośnięciem.
Temperatura: podczas wyrastania temperatura nie powinna przekraczać 35°C. Masło w cieście zaczęłoby się topić, co wpłynęłoby negatywnie na konsystencję galette.
Kandyzowane owoce: jeśli lubisz, możesz je dodać.
Nie zapomnij dodać fasoli fava!