Brioche des rois krok po kroku
Klasyk na Święto Trzech Króli: galette! W tym roku będzie wyjątkowo wilgotna w wersji brioche! Pokryta cukrem perlistym, nie zapomnij oczywiście o fasoli :-) Postępuj zgodnie ze wszystkimi krokami, aby zrobić tę brioche des Rois, korzystając z naszych pisemnych wyjaśnień i naszego przepisu wideo na końcu :-)
Składniki
Materiały
- Robot kuchenny
Przygotowanie
- Umieść przesianą mąkę, sól i cukier w misce miksera i uformuj zagłębienie. Umieść pokruszone drożdże na środku dołka. Uważaj, aby sól nie dotknęła drożdży, ponieważ natychmiast je zabije.
- Dodaj jajka i zacznij wyrabiać ciasto na prędkości 2 przez około 8 minut.
- Następnie, kontynuując wyrabianie, dodawać po trochu kwiat pomarańczy i zmiękczone masło. Po dodaniu całego masła, kontynuuj wyrabianie przez około 10 minut, aż ciasto będzie odstawać od brzegów.
- Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut w temperaturze pokojowej, w miarę możliwości w pobliżu źródła ciepła. Odgazować ciasto, tj. nacisnąć je, aby usunąć całe powietrze z mieszanki. Pozostawić do wyrośnięcia w lodówce na 1 godzinę.
- Gdy ciasto wyrośnie, umieść je na posypanej mąką powierzchni roboczej. Odsączyć ciasto i uformować z niego kulę. Zrób otwór w środku ciasta i rozłóż je szeroko, na przykład obracając ciasto wokół dłoni. To właśnie na tym etapie możesz dodać fasolę do swojej brioszki.
- Umieść koronę na blasze do pieczenia. Otwór powinien być wystarczająco duży, w przeciwnym razie może się zamknąć podczas wyrastania lub pieczenia. Przykryj wieniec i umieść go w pobliżu źródła ciepła na 1 godzinę, aby ponownie wyrósł.
- Posmaruj wieniec roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp cukrem perlistym.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Zwróć szczególną uwagę na czas pieczenia, ponieważ może on upłynąć bardzo szybko!
- Teraz brioche des rois jest gotowa do spożycia!
Obserwacje
Moje ciasto nie odchodzi od miski: Ciasto Brioche jest kapryśne. Jeśli nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania z masłem, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.
Mąka: powinna być T45.
Drożdże: jeśli użyjesz suchych drożdży do tego typu przepisu, będzie to bardziej ryzykowne. Ciasto będzie miało większe trudności z wyrośnięciem.
Temperatura: podczas wyrastania temperatura nie powinna przekraczać 35°C. Masło w cieście zaczęłoby się topić, co wpłynęłoby negatywnie na konsystencję galette.
Kandyzowane owoce: jeśli lubisz, możesz je dodać.
Nie zapomnij dodać fasoli fava!