Brioche des rois krok po kroku

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
średnie
4 h 20 m

Klasyk na Święto Trzech Króli: galette! W tym roku będzie wyjątkowo wilgotna w wersji brioche! Pokryta cukrem perlistym, nie zapomnij oczywiście o fasoli :-) Postępuj zgodnie ze wszystkimi krokami, aby zrobić tę brioche des Rois, korzystając z naszych pisemnych wyjaśnień i naszego przepisu wideo na końcu :-)


Składniki

12
Szacowany koszt: 2.31 (0.19€/porcja)

Materiały

  • Robot kuchenny

Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania20 min

  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 1Umieść przesianą mąkę, sól i cukier w misce miksera i uformuj zagłębienie. Umieść pokruszone drożdże na środku dołka. Uważaj, aby sól nie dotknęła drożdży, ponieważ natychmiast je zabije.
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 2Dodaj jajka i zacznij wyrabiać ciasto na prędkości 2 przez około 8 minut.
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 3Następnie, kontynuując wyrabianie, dodawać po trochu kwiat pomarańczy i zmiękczone masło. Po dodaniu całego masła, kontynuuj wyrabianie przez około 10 minut, aż ciasto będzie odstawać od brzegów.
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 4Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut w temperaturze pokojowej, w miarę możliwości w pobliżu źródła ciepła. Odgazować ciasto, tj. nacisnąć je, aby usunąć całe powietrze z mieszanki. Pozostawić do wyrośnięcia w lodówce na 1 godzinę.
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 5Gdy ciasto wyrośnie, umieść je na posypanej mąką powierzchni roboczej. Odsączyć ciasto i uformować z niego kulę. Zrób otwór w środku ciasta i rozłóż je szeroko, na przykład obracając ciasto wokół dłoni. To właśnie na tym etapie możesz dodać fasolę do swojej brioszki.
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 6Umieść koronę na blasze do pieczenia. Otwór powinien być wystarczająco duży, w przeciwnym razie może się zamknąć podczas wyrastania lub pieczenia. Przykryj wieniec i umieść go w pobliżu źródła ciepła na 1 godzinę, aby ponownie wyrósł.
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 7Posmaruj wieniec roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp cukrem perlistym.
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 8Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Zwróć szczególną uwagę na czas pieczenia, ponieważ może on upłynąć bardzo szybko!
  • Brioche des rois krok po kroku - Przygotowanie krok 9Teraz brioche des rois jest gotowa do spożycia!

Obserwacje

Moje ciasto nie odchodzi od miski: Ciasto Brioche jest kapryśne. Jeśli nie odchodzi od miski po 10 minutach wyrabiania z masłem, włóż miskę robota kuchennego do lodówki. Pozostaw ją na dobre dziesięć minut, a następnie ponownie zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto łatwo się nagrzewa, a zbyt długie wyrabianie ma tendencję do jego podgrzewania.

Mąka: powinna być T45.

Drożdże: jeśli użyjesz suchych drożdży do tego typu przepisu, będzie to bardziej ryzykowne. Ciasto będzie miało większe trudności z wyrośnięciem.

Temperatura: podczas wyrastania temperatura nie powinna przekraczać 35°C. Masło w cieście zaczęłoby się topić, co wpłynęłoby negatywnie na konsystencję galette.

Kandyzowane owoce: jeśli lubisz, możesz je dodać.

Nie zapomnij dodać fasoli fava!



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+