Ciasto z orzechami pekan. ciasto z orzechami pekan
zagłosuj teraz
Pyszna tarta z orzechami pekan. Znana z tego, że jada się ją na Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. Podawaj z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną i ciesz się tym przysmakiem :)
Składniki
6
Ciasto:
Do nadzienia:
Szacowany koszt: 5.34Euros€ (0.89€/porcja)
Materiały
- forma do tartaletek 20 cm
- mikser lub blender
- wałek do ciasta
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania35 min
- Ciasto:
W mikserze umieścić mąkę + cukier + sól. Połączyć. Dodać pokrojone w kostkę masło. Ucierać 4 lub 5 razy, aż masło będzie w małych kawałkach.
Przełożyć do miski i dodać wodę. Wymieszaj szpatułką i lekko ugniataj rękami, aż ciasto się połączy (nie pracuj zbyt mocno, ponieważ masło może się stopić).
Jeśli okaże się, że ciasto potrzebuje nieco więcej wody, dodaj 1 łyżkę więcej. - Umieść ciasto na papierze do pieczenia i połóż kolejny kawałek papieru na wierzchu. Rozwałkować wałkiem do ciasta, aż całe ciasto będzie rozwałkowane.
Odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. - Po tym czasie przełożyć ciasto do natłuszczonej formy. Odetnij nadmiar nożem.
Na wierzch położyć papier do pieczenia i trochę masy z nasion roślin strączkowych (ciecierzycy, soczewicy lub innych). Odstaw do lodówki na 10 minut, a następnie piecz przez 15 minut w temperaturze 200ºC.
Usuń papier z warzywami i odłóż na bok. - Nadzienie:
W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz orzechów włoskich. - Ubij 1 jajko + 1 łyżkę mleka i posmaruj brzegi ciasta, aby zrumieniły się podczas drugiego pieczenia.
- Umieść orzechy włoskie na wierzchu ciasta i wlej mieszaninę nadzienia.
- Piec przez 35 minut w temperaturze 180ºC lub do uzyskania złotobrązowego koloru na wierzchu.
Pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem podawaj z gałką lodów waniliowych lub odrobiną bitej śmietany. I to wszystko!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
kuchenka mikrofalowa
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!