Tartaletka z orzechami pekan. pecan pie

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
średnie
2 h 5 m

Pyszna tartaletka z orzechami pekan (pecan). Znana z tego, że jada się ją na Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. Podawaj z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną i ciesz się tym przysmakiem :)

Składniki

6

Do ciasta:

Do zarumienienia ciasta:

Do nadzienia:

Materiały

  • forma do tartaletek 20 cm
  • mikser lub blender
  • wałek do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania35 min
  • Tartaletka z orzechami pekan. Pecan pie - Przygotowanie krok 1Do ciasta:
    W mikserze umieścić mąkę + cukier + sól. Połączyć. Dodać pokrojone w kostkę masło. Ucierać 4 lub 5 razy, aż masło będzie w małych kawałkach.

    Przełożyć do miski i dodać wodę. Wymieszaj szpatułką i lekko ugniataj rękami, aż ciasto się połączy (nie pracuj zbyt mocno, ponieważ masło może się stopić).
    Jeśli okaże się, że ciasto potrzebuje nieco więcej wody, dodaj 1 łyżkę więcej.
  • Tartaletka z orzechami pekan. Pecan pie - Przygotowanie krok 2Umieść ciasto na papierze do pieczenia i połóż kolejny kawałek papieru na wierzchu. Rozwałkować wałkiem do ciasta, aż całe ciasto będzie rozwałkowane.
    Odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • Tartaletka z orzechami pekan. Pecan pie - Przygotowanie krok 3Po tym czasie przełożyć ciasto do natłuszczonej formy. Odetnij nadmiar nożem.
    Na wierzch położyć papier do pieczenia i trochę masy z nasion roślin strączkowych (ciecierzycy, soczewicy lub innych). Odstaw do lodówki na 10 minut, a następnie piecz przez 15 minut w temperaturze 200ºC.
    Usuń papier z warzywami i odłóż na bok.
  • Tartaletka z orzechami pekan. Pecan pie - Przygotowanie krok 4Do nadzienia:
    W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz orzechów pekan.
  • Tartaletka z orzechami pekan. Pecan pie - Przygotowanie krok 5Ubij 1 jajko + 1 łyżkę mleka i posmaruj brzegi ciasta, aby zrumieniły się podczas drugiego pieczenia.
  • Tartaletka z orzechami pekan. Pecan pie - Przygotowanie krok 6Umieść orzechy pekan na wierzchu ciasta i wlej mieszaninę nadzienia.
  • Tartaletka z orzechami pekan. Pecan pie - Przygotowanie krok 7Piec przez 35 minut w temperaturze 180ºC lub do uzyskania złotobrązowego koloru na wierzchu.
    Pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem podawaj z gałką lodów waniliowych lub odrobiną bitej śmietany. I to wszystko!

Sprzęt do gotowania

piekarnik
kuchenka mikrofalowa
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: