Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą
Po tym, jak zakochaliśmy się w pikantnej wersji serowej, teraz nadszedł czas na nieodparte słodkie cruffiny! Wyobraź sobie kruche rogaliki w kształcie muffinek z kremowym kremem waniliowym i rozpływającymi się wiórkami czekolady... Nie sposób im się oprzeć! Łatwe do przygotowania z gotowego ciasta croissant, te małe cuda są chrupiące na zewnątrz i bardzo miękkie w środku, idealne na wykwintne śniadanie lub pocieszającą przekąskę :)
Składniki
Krem waniliowy :
Materiały
- 8 ramekinów
- 1 bagietka
- Trzepaczka
- Folia spożywcza
- Woreczek do ciasta
Przygotowanie
Przygotować crème pâtissière:
Podgrzać mleko z ekstraktem waniliowym (lub przepołowioną laską wanilii) i połową cukru.Ubij jajko z drugą połową cukru i mąką kukurydzianą.
Gdy mleko się zagotuje, wlej połowę do poprzedniej mieszanki i wymieszaj trzepaczką. Wlać z powrotem na patelnię.
Wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje. Gdy się zagotuje, ponownie ubijać przez 2 minuty i zdjąć z ognia.
Partiami dodawać pokrojone na małe kawałki masło i dobrze wymieszać.
Przykryć folią spożywczą, aby krem nie utworzył skórki. Pozostawić krem do ostygnięcia do temperatury pokojowej.Rozwałkuj ciasto na rogaliki na powierzchni roboczej. Posypać całą powierzchnię brązowym cukrem.
Zwinąć prostokąt ciasta w kiełbaskę.
Pokrój kiełbasę w poprzek na ćwiartki.
Następnie przekrój każdą kiełbaskę wzdłuż na pół.
Rozwałkuj ciasto do natłuszczonych foremek i posyp wiórkami czekoladowymi (około 1 łyżeczki na foremkę).
Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
Wbić bagietkę pod formę.
Przełożyć krem do rękawa cukierniczego.Za pomocą rękawa do wyciskania napełnij spód kruchego ciasta kremem.
Zrób to samo z pozostałymi cruffinami.A teraz twoje cruffiny są gotowe!
Obserwacje
Jak należy przechowywać cruffiny?
Można je przechowywać tak, jak tradycyjne ciasto wiedeńskie, zawinięte w papierową torebkę i chronione przed powietrzem i wilgocią.
Jak odgrzać viennoiserie?
Podgrzej je w piekarniku w temperaturze 160°C przez kilka minut i gotowe!
Czy krem może być aromatyzowany?
Można go doprawić na przykład ekstraktem waniliowym lub kremem pistacjowym!
Czy można przygotować pikantną wersję tego przepisu?
Tak, możesz, a przepis znajdziesz tutaj!