Krem angielski, przepis i wskazówki
Delikatny krem waniliowy, idealny do wielu deserów, począwszy od pływających wysp!
Składniki
Przygotowanie
Doprowadzić mleko do wrzenia, dodając rozłupaną laskę wanilii i nasiona.
W międzyczasie wymieszaj żółtka z cukrem i ubijaj, aż masa stanie się biała i kremowa.
Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek i cukru, a następnie ponownie umieść mieszankę w rondlu na średnim ogniu.
Używając drewnianej łyżki, stale mieszaj, starając się rozprowadzić śmietanę po całym dnie patelni. Gdy piana zniknie, a krem pokryje drewnianą łyżkę, jest gotowy i należy go szybko zdjąć z ognia. Bądź ostrożny, pozostawienie go dłużej może spowodować zawirowanie, co oznacza, że krem utworzy grudki. Jeśli śmietanka osiągnie temperaturę wrzenia i widać, że bulgocze, oznacza to, że jest już gotowa.
Wlej krem do naczynia na ciasto, aby szybko ostygł. I voilà, krem angielski jest gotowy!
Obserwacje
Drewniana łyżka:<\/b> konieczność! Pozwoli ci to wyraźnie zobaczyć, jak postępuje twój krem.
Skąd mam wiedzieć, czy mój krem jest udany?<\/b> Dzięki drewnianej łyżce ;-) Po wyjęciu jej z masy, przesuń po niej palcem. Jeśli pozostanie ślad, krem jest gotowy. Nasz film związany z tym przepisem bardzo dobrze to ilustruje ;-)
Réussir sa crème anglaise à coup sûr :<\/b> Jeśli boisz się zepsuć swój krem, dodaj trochę mąki kukurydzianej do mieszanki jajek i cukru. To magia ;-)
Pomocy, mój budyń się zagotował!<\/b> Jak wiadomo, krem, który się zagotował, to porażka... Ale jest jeszcze sposób, aby to nadrobić! Włóż go do blendera lub pustej butelki i wstrząśnij. Aby być jeszcze bardziej pewnym rezultatu, przesiej go później.
Jako dodatek:<\/b> Krem angielski jest jednym z kluczowych składników pływających wysp! Wspaniale komponuje się również na przykład z kawałkiem wilgotnego ciasta czekoladowego ;-)