Custard, przepis i wskazówki

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
średnie
20 min

Delikatny krem o smaku waniliowym, idealny do wielu deserów, począwszy od pływających wysp!


Składniki

4
Szacowany koszt: 0.91 (0.23€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min

  • Custard, przepis i wskazówki - Przygotowanie krok 1Doprowadzić mleko do wrzenia, dodając rozłupaną laskę wanilii i nasiona.
  • Custard, przepis i wskazówki - Przygotowanie krok 2W międzyczasie wymieszaj żółtka z cukrem i ubijaj, aż masa stanie się biała i kremowa.
  • Custard, przepis i wskazówki - Przygotowanie krok 3Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek i cukru, a następnie ponownie umieść mieszankę w rondlu na średnim ogniu.
  • Custard, przepis i wskazówki - Przygotowanie krok 4Używając drewnianej łyżki, stale mieszaj, starając się rozprowadzić śmietanę po całym dnie patelni. Gdy piana zniknie, a krem pokryje drewnianą łyżkę, jest gotowy i należy go szybko zdjąć z ognia. Bądź ostrożny, pozostawienie go dłużej może spowodować zawirowanie, co oznacza, że krem utworzy grudki. Jeśli śmietanka osiągnie temperaturę wrzenia i widać, że bulgocze, oznacza to, że jest już gotowa.
  • Custard, przepis i wskazówki - Przygotowanie krok 5Wlej krem do naczynia na ciasto, aby szybko ostygł. I voila, krem jest gotowy!

Obserwacje

Drewniana łyżka: konieczność! Pozwoli ci to wyraźnie zobaczyć, jak postępuje twój krem.

Skąd mam wiedzieć, czy mój krem jest udany? Dzięki drewnianej łyżce ;-) Po wyjęciu jej z masy, przesuń po niej palcem. Jeśli pozostanie ślad, krem jest gotowy. Nasz film związany z tym przepisem bardzo dobrze to ilustruje ;-)

Jeśli boisz się zepsuć swójkrem, dodaj trochę mąki kukurydzianej do mieszanki jajek i cukru. To magia ;-)

Pomocy, mój budyń się zagotował! Jak wiadomo, krem, który się zagotował, to porażka... Ale jest jeszcze sposób, aby to nadrobić! Włóż go do blendera lub pustej butelki i wstrząśnij. Aby być jeszcze bardziej pewnym rezultatu, przesiej go później.

Jako dodatek: custard jest jednym z kluczowych składników pływających wysp! Wspaniale komponuje się również na przykład z kawałkiem wilgotnego ciasta czekoladowego ;-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+