Custard, przepis i wskazówki

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
średnie
20 min

Delikatny krem o smaku waniliowym, idealny do wielu deserów, począwszy od pływających wysp!


Składniki

4
Szacowany koszt: 0.91 (0.23€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min

  • Custard, przepis i wskazówki - Przygotowanie krok 1Doprowadzić mleko do wrzenia, dodajÄ…c rozÅ‚upanÄ… laskÄ™ wanilii i nasiona.
  • Custard, przepis i wskazówki - Przygotowanie krok 2W miÄ™dzyczasie wymieszaj żółtka z cukrem i ubijaj, aż masa stanie siÄ™ biaÅ‚a i kremowa.
  • Custard, przepis i wskazówki - Przygotowanie krok 3Gdy mleko siÄ™ zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek i cukru, a nastÄ™pnie ponownie umieść mieszankÄ™ w rondlu na Å›rednim ogniu.
  • Custard, przepis i wskazówki - Przygotowanie krok 4UżywajÄ…c drewnianej Å‚yżki, stale mieszaj, starajÄ…c siÄ™ rozprowadzić Å›mietanÄ™ po caÅ‚ym dnie patelni. Gdy piana zniknie, a krem pokryje drewnianÄ… Å‚yżkÄ™, jest gotowy i należy go szybko zdjąć z ognia. BÄ…dź ostrożny, pozostawienie go dÅ‚użej może spowodować zawirowanie, co oznacza, że krem utworzy grudki. JeÅ›li Å›mietanka osiÄ…gnie temperaturÄ™ wrzenia i widać, że bulgocze, oznacza to, że jest już gotowa.
  • Custard, przepis i wskazówki - Przygotowanie krok 5Wlej krem do naczynia na ciasto, aby szybko ostygÅ‚. I voila, krem jest gotowy!

Obserwacje

Drewniana łyżka: konieczność! Pozwoli ci to wyraźnie zobaczyć, jak postępuje twój krem.

Skąd mam wiedzieć, czy mój krem jest udany? Dzięki drewnianej łyżce ;-) Po wyjęciu jej z masy, przesuń po niej palcem. Jeśli pozostanie ślad, krem jest gotowy. Nasz film związany z tym przepisem bardzo dobrze to ilustruje ;-)

Jeśli boisz się zepsuć swójkrem, dodaj trochę mąki kukurydzianej do mieszanki jajek i cukru. To magia ;-)

Pomocy, mój budyń się zagotował! Jak wiadomo, krem, który się zagotował, to porażka... Ale jest jeszcze sposób, aby to nadrobić! Włóż go do blendera lub pustej butelki i wstrząśnij. Aby być jeszcze bardziej pewnym rezultatu, przesiej go później.

Jako dodatek: custard jest jednym z kluczowych składników pływających wysp! Wspaniale komponuje się również na przykład z kawałkiem wilgotnego ciasta czekoladowego ;-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+