Cytrynowe ciasto bezowe
Oto przepis na cytrynowe ciasto bezowe. Instrukcje krok po kroku i film zapewniają oszałamiający rezultat. Masz ochotę na kawałek cytrynowego ciasta bezowego? Zrób go sam! Domowe kruche ciasto, cytrynowy twaróg, który jest w sam raz słodki i cierpki, oraz piękna włoska beza: jak można się oprzeć? Przepis gwarantujący sukces ;-)
Składniki
Ciasto kruche :
Krem cytrynowy :
Beza włoska :
Materiały
- Pierścień do pieczenia (średnica 28 cm)
- Termometr do gotowania
- Woreczek do ciasta (opcjonalnie)
- Palnik kuchenny (opcjonalnie)
- Robot kuchenny lub mikser elektryczny
- Piekarnik
Przygotowanie
- Ciasto kruche:
Umieść masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i proszek migdałowy w misce. Wymieszać do uzyskania gładkiego "kremu". Następnie dodać całe jajko i dobrze wymieszać. Masa powinna być lekko grudkowata. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj ręcznie, aż ciasto będzie gładkie. - Zawinąć pokruszone ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (nie kulkować ciasta, schłodzenie zajmie znacznie więcej czasu).
- Rozwałkować kruche ciasto i umieścić w formie do tarty, nakłuwając spód widelcem. Schłodzić przez 30 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 180°C.
- Krem cytrynowy:
Jajka wymieszać z cukrem i mąką kukurydzianą.
Dodać sok z 2 cytryn i skórkę z 1 cytryny. Dobrze wymieszać, a następnie zagęścić na średnim ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. - Gdy śmietana zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać pokrojone na kawałki masło. Wymieszać, aż dobrze się połączy, a następnie dodać sok z 1 cytryny. Dobrze wymieszać.
- Wlać krem do spodu tarty i wygładzić powierzchnię. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
- Beza włoska:
Umieść cukier i wodę w rondelku i doprowadź do wrzenia. Gdy mieszanina zacznie wrzeć, włóż termometr: syrop powinien osiągnąć temperaturę 115°C. - Podczas gdy syrop się podgrzewa, zacznij ubijać białka: powinny zacząć się dobrze pienić. Gdy syrop osiągnie temperaturę 115°C, skrop nim białka, a trzepaczka nadal będzie je ubijać.
- Następnie ubijaj z dużą prędkością. Beza będzie gotowa, gdy znajdująca się w niej miska nie będzie już gorąca. Może to zająć około dziesięciu minut.
- Napełnij bezą worek do wyciskania z karbowaną końcówką i wyłóż ją na ostudzoną tartę.
Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, możesz po prostu rozprowadzić bezę na tartę za pomocą szpatułki. - Na koniec zgrilluj bezę za pomocą palnika.
Jeśli nie masz palnika, umieść tartę w piekarniku pod grillem na 5 minut. - A teraz cytrynowe ciasto bezowe jest gotowe!
Obserwacje
Ciasto kruche: uwaga, nie jest to ciasto wymagające długiego wyrabiania - wręcz przeciwnie! Po prostu wymieszaj składniki, aby uzyskać gładkie ciasto, ale nie wyrabiaj go mocniej niż to konieczne, w przeciwnym razie istnieje ryzyko uzyskania kruchego lub piaszczystego ciasta.
Jeśli po wyjęciu z piekarnika brzegi tarty nie są całkiem proste, nie wahaj się użyć tarnika, aby je spiłować i wygładzić.
Krem cytrynowy: dodanie soku z cytryny po zgęstnieniu kremu jest niekonwencjonalne, ale sprawi, że krem będzie bardziej kwaśny, co jest niezbędne w tartach z bezą cytrynową. Jeśli krem okaże się zbyt kwaśny, dodaj na początku sok z trzeciej cytryny wraz z jajkami.
Masło: Jeśli chcesz zmniejszyć ilość masła, możesz to zrobić, ale będziesz musiał dodać trochę mąki kukurydzianej, aby utrzymać krem razem.
Beza włoska : Najlepiej użyć białek o temperaturze pokojowej, które lepiej wyrosną. Temperatura syropu powinna osiągnąć 115°C, aby odpowiednio ugotować białko i nadać mu konsystencję pianki, którą tak uwielbiamy. Nawet jeśli uważasz, że syrop jest zbyt słodki, zdecydowanie zalecamy, aby nie zmieniać proporcji tego przepisu, które są idealne dla uzyskania idealnej tekstury bezy.
Kiedy beza rośnie, lepiej jest ubić ją za dużo niż za mało.