Cytrynowa tarta z bezą

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
średnie
2 h 20 m

Oto przepis na cytrynową tartę z bezą. Instrukcje krok po kroku i film zapewniają oszałamiający rezultat. Masz ochotę na kawałek cytrynowej tarty z bezą? Zrób ją sam! Domowe kruche ciasto, cytrynowy twaróg, który jest w sam raz słodki i cierpki, oraz piękna włoska beza: jak można się oprzeć? Przepis gwarantujący sukces ;-)


Składniki

12

Ciasto kruche :

Krem cytrynowy :

Beza włoska :

Szacowany koszt: 5.86 (0.49€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania20 min


Obserwacje

Ciasto kruche:<\/b> uwaga, nie jest to ciasto wymagające długiego wyrabiania - wręcz przeciwnie! Po prostu wymieszaj składniki, aby uzyskać gładkie ciasto, ale nie wyrabiaj go mocniej niż to konieczne, w przeciwnym razie istnieje ryzyko uzyskania kruchego lub piaszczystego ciasta.
Jeśli po wyjęciu z piekarnika brzegi tarty nie są całkiem proste, nie wahaj się użyć tarnika, aby je spiłować i wygładzić.

Krem cytrynowy: <\/b>dodanie soku z cytryny po zgęstnieniu kremu jest niekonwencjonalne, ale sprawi, że krem będzie bardziej kwaśny, co jest niezbędne w tartach z bezą cytrynową. Jeśli krem okaże się zbyt kwaśny, dodaj na początku sok z trzeciej cytryny wraz z jajkami.

Masło:<\/b> Jeśli chcesz zmniejszyć ilość masła, możesz to zrobić, ale będziesz musiał dodać trochę mąki kukurydzianej, aby utrzymać krem razem.

Beza włoska <\/b>: Najlepiej użyć białek o temperaturze pokojowej, które lepiej wyrosną. Temperatura syropu powinna osiągnąć 115°C, aby odpowiednio ugotować białko i nadać mu konsystencję pianki, którą tak uwielbiamy. Nawet jeśli uważasz, że syrop jest zbyt słodki, zdecydowanie zalecamy, aby nie zmieniać proporcji tego przepisu, które są idealne dla uzyskania idealnej tekstury bezy.
Kiedy beza rośnie, lepiej jest ubić ją za dużo niż za mało.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+