Ekspresowa tarta z kruszonką z czerwonych owoców
Kruszonka, ten chrupiący deser, którym uwielbiamy delektować się na ciepło, gdy pogoda staje się chłodniejsza :-) Wymyśliliśmy wersję tarty dla jeszcze większej rozkoszy, z chrupiącym kruchym ciastem dla odmiany od klasycznej kruszonki z jabłkami! Ten bardzo łatwy w przygotowaniu deser jest idealny na niedzielny obiad z rodziną lub na popołudniową przekąskę, w towarzystwie gałki lodów waniliowych dla łakomczuchów :-) Postępuj zgodnie z krokami tego przepisu krok po kroku ↓↓
Składniki
Ciasto kruche:
Materiały
- 1 naczynie na ciasto
Przygotowanie
- Przygotuj kruszonkę:
Zacznij od wymieszania mąki, proszku migdałowego i cukru. - Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki i pokrusz ciasto palcami.
- Rozwałkować kruche ciasto w formie do pieczenia. Rozsyp proszek migdałowy na spodzie tarty. Na wierzchu ułożyć czerwone owoce.
- Posypać brązowym cukrem (dodać więcej lub mniej w zależności od smaku, czerwone owoce są dość kwaśne).
Przykryć kruszonką. - Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35 do 45 minut, w zależności od tego, czy kruszonka ma być lekko czy złocisto brązowa.
- Tarta z kruszonką jest już gotowa! Pozostaw do ostygnięcia przed spożyciem.
Obserwacje
Jak przechowywać tartę z kruszonką?
Przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce do 5 dni.
Czy tartę z kruszonką można zamrozić?
Tak, tartę z kruszonką można zamrozić.
Czy mogę użyć mrożonych owoców do przygotowania tej tarty?
Tak, ale przed użyciem należy je rozmrozić i dobrze odsączyć.
Czy mogę użyć owoców innych niż czerwone?
Możesz dowolnie zmieniać owoce i stworzyć własną tartę z kruszonką!