Flan z mlekiem skondensowanym
zagłosuj teraz
Ultra kremowy flan zwieńczony rzadkim karmelem :-)
Składniki
6
Szacowany koszt: 3.12Euros€ (0.52€/porcja)
Materiały
- Pojemniki do pieczenia
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania50 min
Karmel:
Umieść cukier w rondelku na średnim ogniu i pozostaw do skarmelizowania, nie dotykając go. Aby wymieszać, wystarczy delikatnie potrząsnąć rondelkiem.Wlej karmel do kokilek i odstaw na bok.
Doprowadź mleko skondensowane do wrzenia.Ubij 3 jajka, a następnie, gdy mleko się zagotuje, wlej je do jajek, mieszając.
Wlać mieszaninę do każdej kokilki zawierającej karmel. Umieścić kokilki w głębokiej blaszce do pieczenia i zalać je wrzącą wodą, aby gotowały się w kąpieli wodnej.
Gotować przez 50 minut w temperaturze 160°C.Przed wyjęciem z formy poczekać, aż wystygną.
I voilà, flany z mlekiem skondensowanym są gotowe!
Obserwacje
Niesłodzone mleko skondensowane: można je zastąpić zwykłym mlekiem lub mlekiem kokosowym.
Brak czasu? Nie musisz gotować mleka, chociaż ułatwia to gotowanie. Nie martw się, pominięcie tego kroku nie zmieni zbytnio przepisu, a zwłaszcza rezultatu ;-)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!