Gofry z owocami, czekoladą i bitą śmietaną

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
łatwe
25 min

Chcesz, aby Twoje gofry były jeszcze smaczniejsze? Trafiłeś we właściwe miejsce ;-) Wyobraź sobie pięknego gofra Liège (którego możesz zrobić sam, klikając tutaj), chrupiącego na zewnątrz i miękkiego w środku, zwieńczonego mieszanką rozpuszczonej czekolady, prażonych orzechów laskowych i świeżych owoców, takich jak jagody i maliny... A dla jeszcze większej przyjemności, obfita łyżka domowej roboty bitej śmietany z mascarpone wieńczy całość. Prosta, ale skuteczna przekąska, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!


Składniki

4

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania15 min

Obserwacje

Jak przechowywać gofry z nadzieniem?
Zalecamy zjedzenie ich zaraz po ubiciu bitej śmietany. Można je przechowywać przez 1 do 2 dni w lodówce w szczelnym pojemniku, wypełnione czekoladą, orzechami laskowymi i jagodami.

Czy mogę zastąpić nadzienie?
Oczywiście!
-Jeśli jesteś fanem speculoos, możesz wypełnić wgłębienia pokruszonymi speculoos i pastą speculoos, a na wierzchu ułożyć bitą śmietanę i kawałki herbatników.
-Jeśli jesteś fanem banoffee, możesz wypełnić wgłębienia karmelem i masą speculoos, a następnie przykryć bitą śmietaną i kawałkami banana.
Jeśli jesteś fanem tiramisu, przygotuj naszą słynną pastę czekoladowo-kawową, wypełnij nią wgłębienia, przykryj bitą śmietaną i zetrzyj trochę czekolady na wierzch lub posyp kakao w proszku.

Jak widać, gofry można łatwo wypełnić, inspirując się ulubionymi deserami! Urozmaicaj przyjemności, używając sezonowych owoców. Podziel się z nami swoją ulubioną kombinacją w komentarzach!

Czy możemy użyć klasycznych gofrów?
Oczywiście, nasz przepis znajdziesz tutaj.

Jak opiekać orzechy laskowe?
Umieść orzechy laskowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Pozostaw je do ostygnięcia. Usuń skórkę z orzechów laskowych, obracając je pod dłońmi.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+