Łatwe bezglutenowe biszkopty
zagłosuj teraz
Masz ochotę na dobrą domową Charlotte od A do Z, ale powstrzymuje Cię alergia/nietolerancja glutenu? Nie ma problemu, dzięki naszemu przepisowi na bezglutenowe biszkopty! A jeśli przygotowanie charlotte wydaje się zbyt czasochłonne i chcesz cieszyć się tymi ciasteczkami prosto z piekarnika, są one również idealne do kawy ;-)
Składniki
15
Szacowany koszt: 0.56Euros€ (0.04€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania11 min
- Oddzielić białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
- Beza powinna mieć kształt tzw. ptasiego dzioba i być bardzo twarda.
- Dodaj żółtka i szybko ubijaj, aż dobrze się połączą. Nie ubijać zbyt długo.
- Przesiać mąkę kukurydzianą na masę, a następnie wymieszać szpatułką. Delikatnie wymieszać masę z mąką kukurydzianą.
- Rozłóż ciastka na blasze do pieczenia.
- Posyp herbatniki cukrem pudrem. Odczekać 2 minuty, a następnie ponownie posypać cukrem pudrem.
- Piec przez 11 minut w temperaturze 190°C.
- Teraz bezglutenowe ciasteczka łyżeczkowe są gotowe!
Obserwacje
Kształt:to zależy od Ciebie! W przypadku charlotte można wybrać okrągłe herbatniki do umieszczenia na dnie.
Przesiej mąkę/majonez: ten krok jest niezbędny w tym przepisie. W przeciwnym razie będzie zbyt wiele grudek!
Nie masz rękawa cukierniczego? Odetnij róg woreczka do zamrażania i wlej masę! Jeśli chcesz pracować jeszcze bardziej precyzyjnie, możesz użyć rękawa do wyciskania ;-)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!