Łatwe domowe mleko skondensowane

zagłosuj teraz
Desser
1 porcji
łatwe
45 min

Potrzebujesz tylko 2 składników i 40 minut, aby zrobić domowe mleko skondensowane tak pyszne, jak te sprzedawane w sklepach! Będziesz zaskoczony smakiem! To uzależniające w smaku mleczne słodycze świetnie nadaje się do delektowania się nim bez dodatków lub do przygotowywania różnych słodkich przysmaków, takich jak smaczny biszkopt z mlekiem skondensowanym. Teraz twoja kolej!

Składniki

1

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania40 min
  • Łatwe domowe mleko skondensowane - Przygotowanie krok 1Umieść mleko i cukier w rondlu. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do średnio niskiego.
  • Łatwe domowe mleko skondensowane - Przygotowanie krok 2Gotuj przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu (nie cały czas).
  • Łatwe domowe mleko skondensowane - Przygotowanie krok 3Po tym czasie ilość zmniejszy się o połowę i będzie miała inny (bardziej żółtawy) kolor.
  • Łatwe domowe mleko skondensowane - Przygotowanie krok 4Należy pamiętać, że po ostygnięciu nieco zgęstnieje. Aby go zachować, możemy przechowywać go w szczelnym słoiku (uprzednio wysterylizowanym). I to wszystko! Delektuj się nim łyżeczką, do deserów lub jako polewę do lodów :)

Obserwacje

* Z podanych ilości uzyskuje się około 190 g mleka skondensowanego.

* Aby uzyskać ilość sprzedawaną w supermarketach (396 g), należy użyć dwa razy więcej (1 litr mleka i 200 g cukru).

* Przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: