Łatwe domowe mleko skondensowane
zagłosuj teraz
Potrzebujesz tylko 2 składników i 40 minut, aby zrobić domowe mleko skondensowane tak pyszne, jak te sprzedawane w sklepach! Będziesz zaskoczony smakiem! To uzależniające w smaku mleczne słodycze świetnie nadaje się do delektowania się nim bez dodatków lub do przygotowywania różnych słodkich przysmaków, takich jak smaczny biszkopt z mlekiem sk ondensowanym. Teraz twoja kolej!
Składniki
1
Szacowany koszt: 0.55Euros€ (0.55€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania40 min
- Umieść mleko i cukier w rondlu. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do średnio niskiego.
- Gotować przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu (nie cały czas).
- Po tym czasie ilość zmniejszy się o połowę i będzie miała inny (bardziej żółtawy) kolor.
- Należy pamiętać, że po ostygnięciu nieco zgęstnieje.
Aby go zachować, możemy przechowywać go w szczelnym słoiku (uprzednio wysterylizowanym).
I to wszystko! Delektuj się nim łyżeczką, do deserów lub jako polewa do lodów :)
Obserwacje
* Z podanych ilości uzyskuje się około 190 g mleka skondensowanego.
* Aby uzyskać ilość sprzedawaną w supermarketach (396 g), należy użyć dwa razy więcej (1 litr mleka i 200 g cukru).
* Przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!