Makaroniki czekoladowe - przepis i porady

zagłosuj teraz
Desser
15 porcji
trudne
1 h

A gdyby tak w przerwie na kawę/herbatę zjeść pięknego czekoladowego makaronika? Oczywiście nie będzie to łatwe, ale rezultat będzie tego wart! Trudność tego przepisu polega na gładkim wyglądzie makaronika i jego typowym kołnierzu. [Z tego przepisu wyjdzie około 30 makaroników.]


Składniki

15

Do ganache :

Na skorupki :

Szacowany koszt: 5.34 (0.36€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania45 min
Gotowania15 min


Obserwacje

Ganache: pamiętaj, aby przygotować go najpierw. Dzięki temu ganache zdąży ostygnąć i będzie można go użyć, gdy tylko makaroniki będą gotowe.
Białka: najlepiej umieścić je w misce dzień wcześniej i pozostawić w temperaturze pokojowej. Poświęć dużo czasu na ubicie białek na sztywno, w przeciwnym razie mogą stać się ziarniste. Będziesz potrzebować co najmniej 15 minut, aby prawidłowo wyrosły, dlatego dobrym pomysłem jest posiadanie robota kuchennego ;-)
Proszek migdałowy: można go uprażyć na początku przepisu, aby zapewnić sukces (10 minut w temperaturze 150°C).
Macarooning: ten etap można wykonać za pomocą robota kuchennego wyposażonego w arkusz papieru zamiast trzepaczki, przy minimalnej mocy. Gdy nie będzie już widać proszków, gotowe! Nie wolno macaroon zbyt długo, ponieważ może to złamać konsystencję mieszanki, która jest ważna dla formowania płatków.
Kruszenie: ten krok niekoniecznie jest konieczny, ponieważ będzie zależał od urządzenia i piekarnika, ale i tak zalecamy jego wykonanie.
Stopnie piekarnika: bardzo trudno jest podać dokładną temperaturę pieczenia makaroników. Będzie ona zależeć od używanego piekarnika... Można to stwierdzić głównie po rozmiarze makaroników. Jeśli są małe i cienkie, prawdopodobnie piekarnik jest zbyt gorący.
Worek do wyciskania: jest niezbędny do formowania makaroników na blasze do pieczenia.
Przechowywanie: unikaj przechowywania makaroników w lodówce. Co więcej, często będą one lepsze (bardziej miękkie i rozpływające się) następnego dnia, a nawet dzień później.



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+