Czekoladowe płatki ryżowe dmuchane. popsy kokosowe
zagłosuj teraz
Czy wiesz, że możesz zrobić ryż dmuchany w domu w ciągu kilku sekund i przy użyciu tylko 1 patelni? Odkrycie stulecia :D Dopraw go naszą mieszanką kakao i będziesz mieć całkowicie zdrowe śniadanie! Nie ma czego zazdrościć supermarketowi :)
Składniki
6
Szacowany koszt: 1.07Euros€ (0.18€/porcja)
Materiały
- Nieprzywierająca patelnia
- Miska
- Papier do pieczenia
- Szczelny pojemnik
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania15 min
- Najpierw przygotujmy ryż dmuchany.
Wszystko czego potrzebujemy to 1 nieprzywierająca patelnia. Postaw ją na dużym ogniu, a gdy patelnia będzie całkowicie gorąca, dodaj garść ryżu (przykrywając powierzchnię patelni).
Aby ryż nadmuchał się i nie przypalił, należy przesuwać patelnię nad ogniem, nie podnosząc jej, aby nie straciła ciepła (pozostaw ją nieruchomo na 2 sekundy, przesuń ją, pozostaw ponownie bez przesuwania i potrząśnij nią). - Ryż, w ciągu kilku sekund, zacznie się nadymać i brzmieć jak popcorn, ale bez pękania. Gdy ryż będzie nadmuchany i lekko przypieczony, przelej go szybko do miski, zanim się przypali.
Postępuj tak samo z resztą ryżu. - Dressing: olej kokosowy i syrop klonowy umieścić w misce i podgrzewać przez 40 sekund w kuchence mikrofalowej.
Dodaj kakao i wymieszaj. - Przełóż mieszaninę do miski z ryżem. Mieszać do momentu, aż wszystko będzie rozmazane.
- Teraz, aby mieszanina wyschła i nasiąkła, będziemy ją piec przez 12 minut w temperaturze 160°C.
- I to wszystko! Na śniadanie lub przekąskę :)
Obserwacje
* Można przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.
* Jeśli chcesz wersję pikantną, możesz wymieszać je z przyprawami i masłem. Będą służyć jako chrupiący dodatek do sałatek :)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!