Naleśniki waniliowe i czekoladowe
zagłosuj teraz
Słyszałeś o słynnym marmurkowym cieście, teraz odkryj marmurkowe naleśniki! Najlepsze rozwiązanie, gdy nie możesz się zdecydować między wanilią a czekoladą :-) W sam raz, aby dodać odrobinę oryginalności do tegorocznego Chandeleur :-) Rodzinny przepis, który można łatwo przygotować z dziećmi, a następnie zjeść w całości na przekąskę lub deser! Postępuj zgodnie z przepisem krok po kroku, korzystając z naszych zdjęć i filmów.
Składniki
8
Szacowany koszt: 1.86Euros€ (0.23€/porcja)
Materiały
- 1 trzepaczka
- 1 miska na sałatkę
- folia spożywcza
- 1 patelnia do naleśników
- 1 chochla
- 1 szpatułka
- 1 ramekin
- 2 arkusze papieru kuchennego
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania3 min
- Wymieszaj mąkę, cukier i sól w misce. Uformuj zagłębienie i dodaj jajka.
- Wymieszaj, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy i olej. Jeśli mieszanina jest zbyt twarda do wymieszania, dodaj trochę mleka. Następnie dodawaj mleko po trochu.
- Wlej część ciasta do innej miski. Dodaj gorzkie kakao w proszku i wymieszaj. Przykryć obie miski folią spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę.
- Rozgrzać patelnię do naleśników. Uformuj kulkę z 2 ręczników kuchennych i zanurz w misce z olejem. Naoliwić patelnię do naleśników. Wlać odrobinę ciasta czekoladowego we wzór, a następnie przykryć ciastem waniliowym.
- Gotuj przez około 2 minuty, a następnie odwróć naleśnik i gotuj przez 1 minutę. Aby urozmaicić kolory, ułóż kilka wzorów z ciasta waniliowego i przykryj je ciastem czekoladowym.
- A teraz marmurkowe naleśniki są gotowe!
Obserwacje
Naleśniki mogą być mniej lub bardziej słodkie, w zależności od upodobań. Gorzkie kakao można zastąpić czekoladą w proszku (już posłodzoną) lub roztopioną czekoladą.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!