Choco flan, idealne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i waniliowo-karmelowego flanu.

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
7 h 30 m

Znaleźliśmy najsmaczniejsze połączenie na deser! Po Flankie, który łączy w sobie ciasteczko i flan, odkryj Chocoflan, idealne połączenie super wilgotnego ciasta czekoladowego i waniliowo-karmelowego flanu, który rozpływa się w ustach. Po wyjęciu z formy karmel wsiąka w ciasto, tworząc pyszny deser, który przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym! Postępuj zgodnie z tym przepisem krok po kroku ;-)


Składniki

8

Karmel:

Krem waniliowy:

Miękkie ciasto czekoladowe:

Szacowany koszt: 2.73 (0.34€/porcja)

Materiały

  • Forma do babki lub savarin o średnicy 22 cm
  • Rondel
  • Szpatułka
  • Trzepaczka
  • Sito

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania6 h
Gotowania1 h

  • Choco flan, idealne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i waniliowo-karmelowego flanu. - Przygotowanie krok 1Karmel:
    Wlej cukier i wodę do rondelka na małym/średnim ogniu i poczekaj, aż utworzy się karmel. W razie potrzeby zamieszać.
  • Choco flan, idealne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i waniliowo-karmelowego flanu. - Przygotowanie krok 2Gdy karmel nabierze złotego koloru, zdejmij z ognia i przelej do formy. Schłodzić formę podczas przygotowywania pozostałych dwóch mieszanek.
  • Choco flan, idealne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i waniliowo-karmelowego flanu. - Przygotowanie krok 3Krem:
    Wymieszać jajka, słodzone mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy, śmietanę i mleko. Odstawić na bok.
  • Choco flan, idealne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i waniliowo-karmelowego flanu. - Przygotowanie krok 4Wilgotne ciasto czekoladowe:
    Zacznij od ubicia białek na sztywno, a następnie stopniowo dodawaj cukier. Odstawić bezę na bok.
  • Choco flan, idealne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i waniliowo-karmelowego flanu. - Przygotowanie krok 5W innej misce ubij żółtka z cukrem. Dodaj mleko i olej i dobrze wymieszaj.
  • Choco flan, idealne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i waniliowo-karmelowego flanu. - Przygotowanie krok 6Przesiać suche składniki: mąkę, mąkę kukurydzianą, niesłodzone kakao w proszku, proszek do pieczenia, wodorowęglan i sól. Dobrze wymieszać.
  • Choco flan, idealne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i waniliowo-karmelowego flanu. - Przygotowanie krok 7Na koniec dodać bezę przygotowaną w kroku 4. Delikatnie wmieszaj ją kilka razy za pomocą szpatułki lub Maryse.
  • Choco flan, idealne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i waniliowo-karmelowego flanu. - Przygotowanie krok 8Wyjąć formę z lodówki. Wylać masę flan na karmel, używając sitka, aby masa była gładka.
  • Choco flan, idealne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i waniliowo-karmelowego flanu. - Przygotowanie krok 9Dodaj na wierzch ciasto czekoladowe, a następnie umieść formę na głębokiej blasze do pieczenia i wlej do niej wrzącą wodę, aby utworzyć bemar.
  • Choco flan, idealne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i waniliowo-karmelowego flanu. - Przygotowanie krok 10Piec choco flan w piekarniku z termoobiegiem przez 1 godzinę w temperaturze 160°C.
  • Choco flan, idealne połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i waniliowo-karmelowego flanu. - Przygotowanie krok 11Schłodzić choco flan w lodówce przez noc przed wyjęciem z formy i delektowaniem się!
    Teraz jest gotowy. Smacznego!

Obserwacje

Jak przechowywać ten choco flan?
Można go przechowywać przez tydzień w lodówce, owinięty w folię spożywczą.

Czy choco flan można zamrozić?
Niestety, mrożenie nie jest zalecane.

Czy można zastąpić kakao?
Kakao można zastąpić:
-taką samą ilością kawy mielonej
-taką samą ilością mąki i ekstraktu waniliowego
-mąką i wybranym aromatem
-tartym kokosem

Czy można zrobić flan z innymi smakami?
Można przygotować inne flany, takie jak:
-flan kokosowy, zastępując śmietankę i mleko śmietanką kokosową
-flan czekoladowy, dodając niesłodzone kakao w proszku



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+