Biszkopt z majonezem i czekoladą

zagłosuj teraz
Przekąski
8 porcji
łatwe
1 h 15 m

Z majonezem? Tak, nie bój się! Nie nadaje mu żadnego smaku, nadaje mu tylko teksturę i jest substytutem jajek i tłuszczu. Dlatego ten przepis nie zawiera jajek, oleju ani masła, bo majonez już je zawiera :) Teraz Twoja kolej! Niech Twoi goście odkryją sekretny składnik :D

Składniki

8

Ciasto biszkoptowe:

Do ganache:

Materiały

  • Prostokątna forma do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania55 min
  • Biszkopt z majonezem i czekoladą - Przygotowanie krok 1Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao w proszku.
  • Biszkopt z majonezem i czekoladą - Przygotowanie krok 2W innej misce wymieszaj trzepaczką mokre składniki: majonez, kawę i wanilię.
  • Biszkopt z majonezem i czekoladą - Przygotowanie krok 3Na koniec dodaj suchą mieszankę do mokrej w trzech partiach, aż uzyskasz jednorodną masę.
  • Biszkopt z majonezem i czekoladą - Przygotowanie krok 4Dodaj wiórki czekoladowe, wymieszaj i przelej do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.
    Piec przez 55 minut w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem nakłuć wykałaczką. Po wyjęciu pozostaw ciasto do ostygnięcia.
  • Biszkopt z majonezem i czekoladą - Przygotowanie krok 5Aby przygotować ganache, podgrzewaj śmietankę przez 1 minutę i 30 sekund w kuchence mikrofalowej i polej nią posiekaną czekoladę. Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz kremowy ganache.
  • Biszkopt z majonezem i czekoladą - Przygotowanie krok 6Polej ciasto ganache i ciesz się smakiem! :)

Obserwacje

* Majonez musi być normalny, bez musztardy. Przed użyciem należy dokładnie sprawdzić składniki, w przeciwnym razie może to wpłynąć na smak ciasta.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: