Mus malinowy

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
łatwe
30 min

Lekki, orzeźwiający deser, który jest idealnym dopełnieniem posiłku.


Składniki

4
Szacowany koszt: 4.21 (1.05€/porcja)

Materiały

  • Mikser elektryczny

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Gotowania5 min

  • Mus malinowy - Przygotowanie krok 1Schłodzić śmietanę, jeśli nie jest jeszcze schłodzona. Namoczyć 2 arkusze żelatyny w zimnej wodzie. Umieścić maliny i cukier w rondelku i wymieszać. Pozostawić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut.
  • Mus malinowy - Przygotowanie krok 2Odcedź zawartość patelni, aby usunąć pestki i miąższ. Dodaj liście żelatyny do jeszcze gorącego coulis i dobrze wymieszaj.
  • Mus malinowy - Przygotowanie krok 3Ubij zimną śmietanę na sztywno.
  • Mus malinowy - Przygotowanie krok 4Dodaj ciepłe coulis malinowe. Zatrzymać trzepaczkę i delikatnie wymieszać szpatułką, aby równomiernie połączyć śmietanę i coulis.
  • Mus malinowy - Przygotowanie krok 5Podawać w kokilkach i schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
  • Mus malinowy - Przygotowanie krok 6A teraz mus malinowy jest gotowy!

Obserwacje

Maliny: tutaj są świeże, ale możesz użyć mrożonych malin lub nawet gotowego coulis malinowego, aby zaoszczędzić czas.

Sposób użycia: mus jest równie dobry sam w sobie, jak i jako dodatek do ciast lub innych deserów.

Przechowywanie: ze względu na kruchość kremu, mus należy spożyć w ciągu 2 dni.

Czy zamiast żelatyny można użyć agar agar? Tak, bez żadnego problemu! Oto ogólny przelicznik: 2g agaru agarowego = 6g żelatyny = 3 arkusze po 2g. Tutaj, wiedząc, że używamy 2 arkuszy żelatyny, tj. około 4 g, można zastąpić je 1,33 g agaru agarowego.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+