Mus malinowy
zagłosuj teraz
Lekki, orzeźwiający deser, który jest idealnym dopełnieniem posiłku.
Składniki
4
Szacowany koszt: 4.21Euros€ (1.05€/porcja)
Materiały
- Mikser elektryczny
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Gotowania5 min
- Schłodzić śmietanę, jeśli nie jest jeszcze schłodzona. Namoczyć 2 arkusze żelatyny w zimnej wodzie. Umieścić maliny i cukier w rondelku i wymieszać. Pozostawić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut.
- Odcedź zawartość patelni, aby usunąć pestki i miąższ. Dodaj liście żelatyny do jeszcze gorącego coulis i dobrze wymieszaj.
- Ubij zimną śmietanę na sztywno.
- Dodaj ciepłe coulis malinowe. Zatrzymać trzepaczkę i delikatnie wymieszać szpatułką, aby równomiernie połączyć śmietanę i coulis.
- Podawać w kokilkach i schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
- A teraz mus malinowy jest gotowy!
Obserwacje
Maliny: tutaj są świeże, ale możesz użyć mrożonych malin lub nawet gotowego coulis malinowego, aby zaoszczędzić czas.
Sposób użycia: mus jest równie dobry sam w sobie, jak i jako dodatek do ciast lub innych deserów.
Przechowywanie: ze względu na kruchość kremu, mus należy spożyć w ciągu 2 dni.
Czy zamiast żelatyny można użyć agar agar? Tak, bez żadnego problemu! Oto ogólny przelicznik: 2g agaru agarowego = 6g żelatyny = 3 arkusze po 2g. Tutaj, wiedząc, że używamy 2 arkuszy żelatyny, tj. około 4 g, można zastąpić je 1,33 g agaru agarowego.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!