Naleśniki proteinowe z serwatką, idealna przekąska przed sportem!
zagłosuj teraz
Chcesz dodać sobieenergii przed sesją sportową lub przygotować wysokobiałkowe śniadanie na początek dnia? Te naleśniki są właśnie dla Ciebie! Miękkie i lekko przyrumienione naleśniki są niezwykle pożywne dzięki serwatce (znanej również jako białko serwatkowe), dzięki czemu możesz być aktywny przez cały dzień :-) Możesz nawet spersonalizować je swoimi ulubionymi dodatkami: świeżymi owocami, syropem klonowym, a nawet łyżką skyr!
Składniki
2
Szacowany koszt: 1.18Euros€ (0.59€/porcja)
Materiały
- Patelnia
- Trzepaczka
- Miska na sałatkę
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania5 min
- Wbij jajko do miski i dodaj mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i sól.
- Mieszaj aktywnie, aż ciasto będzie gładkie.
- Dodaj serwatkę i ponownie wymieszaj.
Dodaj kilka łyżek wody, aby nieco rozluźnić pastę. Pasta powinna być trochę gęsta, ale nadal lejąca się z łyżki stołowej. - Rozgrzej patelnię naleśnikową na średnim ogniu z niewielką ilością tłuszczu.
- Gdy patelnia jest gorąca, łyżką stołową wlać ciasto i uformować 3 naleśniki o średnicy 8 lub 10 cm.
- Gdy tylko naleśniki zaczną tworzyć dziury na powierzchni, odwróć je na drugą stronę (jest to sekret, dzięki któremu naleśniki dobrze się nadymają).
- Pozostaw naleśniki na około minutę i podawaj jeszcze ciepłe.
Obserwacje
Jak przechowywać naleśniki proteinowe?
Naleśniki proteinowe można przechowywać przez 24 godziny. Przed spożyciem można włożyć je na 15 sekund do kuchenki mikrofalowej lub tostera.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!