Noisetier, chrupiące, rozpływające się ciasto z orzechami laskowymi z 5 składników!

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
40 min

Ostrzegamy: to ciasto będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty! Rozpływająca się w ustach konsystencja, pyszne smaki, a wszystko to w super łatwym do wykonania przepisie. Krótko mówiąc, zakochaliśmy się w tym orzechowym cieście i jesteśmy pewni, że Ty też się w nim zakochasz ;-)


Składniki

6
Szacowany koszt: 4.83 (0.8€/porcja)

Materiały

  • tortownica o średnicy 16 cm
  • papier do pieczenia
  • trzepaczka
  • miska
  • szpatułka (lub łyżka)

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania35 min

  • Noisetier, chrupiące, rozpływające się ciasto z orzechami laskowymi z 5 składników! - Przygotowanie krok 1Ubijaj jajka z cukrem, aż masa stanie się biała.
  • Noisetier, chrupiące, rozpływające się ciasto z orzechami laskowymi z 5 składników! - Przygotowanie krok 2Dodaj proszek z orzechów laskowych i dobrze wymieszaj. Na koniec wlej roztopione masło i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Noisetier, chrupiące, rozpływające się ciasto z orzechami laskowymi z 5 składników! - Przygotowanie krok 3Wlej ciasto do natłuszczonej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać pokruszonymi prażonymi orzechami laskowymi.
  • Noisetier, chrupiące, rozpływające się ciasto z orzechami laskowymi z 5 składników! - Przygotowanie krok 4Piec orzechy laskowe w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35-40 minut.
  • Noisetier, chrupiące, rozpływające się ciasto z orzechami laskowymi z 5 składników! - Przygotowanie krok 5Teraz orzech laskowy jest gotowy! Idealne połączenie kremówki i chrupkości. Udekoruj go odrobiną cukru pudru, jeśli chcesz!

Obserwacje

Czy ciasto z orzechami laskowymi jest bezglutenowe?
To ciasto jest naturalnie bezglutenowe! Możesz je jeść bez obaw, jeśli masz nietolerancję lub celiakię.

Czym mogę zastąpić proszek z orzechów laskowych?
Możesz zastąpić je proszkiem migdałowym. Zrobiliśmy już to ciasto i możesz je znaleźć tutaj.

Jak mogę przechowywać to ciasto?
Ciasto można przechowywać do 4 dni w szczelnym pojemniku lub owinięte folią spożywczą.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+