Brzoskwiniowe ciasto do góry nogami, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
50 min

Jeśli powiemy Ci o rozpływających się brzoskwiniach, wilgotnym cieście i karmelizowanej skórce, czy się oprzesz?) Ponieważ tutaj wyraźnie wzięliśmy kęs tego pysznego brzoskwiniowego ciasta do góry nogami, pocieszającego deseru, który przypomina nam dobre ciasta naszych babć! Jest tak łatwy w przygotowaniu, że każdy pokocha go jako popołudniową przekąskę (w towarzystwie małej gałki lodów waniliowych lub bitej śmietany dla tych, którzy lubią słodycze). Wykonaj wszystkie kroki opisane w poniższym przepisie:


Składniki

6

Pomada:

Miękki:

Szacowany koszt: 3.12 (0.52€/porcja)

Materiały

  • 1 forma o średnicy 20 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min

  • Brzoskwiniowe ciasto do góry nogami, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane - Przygotowanie krok 1Pomada (baza brzoskwiniowa):
    Roztopić masło i wlać na dno foremki (nie zapomnieć o natłuszczeniu brzegów).
    Posyp brązowym cukrem całą powierzchnię.
  • Brzoskwiniowe ciasto do góry nogami, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane - Przygotowanie krok 2Umyj i pokrój brzoskwinie na małe plasterki i ułóż je na dnie formy.
  • Brzoskwiniowe ciasto do góry nogami, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane - Przygotowanie krok 3Ciasto:
    Wymieszać roztopione masło i cukier. Dodaj jajko, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.
  • Brzoskwiniowe ciasto do góry nogami, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane - Przygotowanie krok 4Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
  • Brzoskwiniowe ciasto do góry nogami, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane - Przygotowanie krok 5Na koniec dodaj mleko i wymieszaj.
  • Brzoskwiniowe ciasto do góry nogami, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane - Przygotowanie krok 6Wlej ciasto do formy i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Brzoskwiniowe ciasto do góry nogami, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane - Przygotowanie krok 7Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy na talerz. Ciasto jest gotowe i czeka na Ciebie pyszna uczta!

Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać ciasto brzoskwiniowe?
Można go przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.

Czy mogę zastąpić brzoskwinie innymi owocami?
Brzoskwinie można łatwo zastąpić ulubionymi owocami!

Czy mogę użyć owoców w syropie?
Tak, możesz!

Czy mogę zastąpić masło i mleko w cieście bez laktozy?
Masło można zastąpić margaryną lub neutralnym olejem roślinnym, a mleko wybranym napojem roślinnym.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+