Odwrócone ciasto brzoskwiniowe, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
50 min

Jeśli powiemy Ci o rozpływających się brzoskwiniach, wilgotnym cieście i karmelizowanej skórce, czy się oprzesz? Ponieważ tutaj wyraźnie wzięliśmy kęs tego pysznego odwróconego ciasta brzoskwiniowego, pocieszającego deseru, który przypomina nam dobre ciasta naszych babć! Jest tak łatwy w przygotowaniu, że każdy pokocha go jako popołudniową przekąskę (w towarzystwie małej gałki lodów waniliowych lub bitej śmietany dla tych, którzy lubią słodycze). Wykonaj wszystkie kroki opisane w poniższym przepisie:

Składniki

6

Pomada:

Miękki:

Materiały

  • 1 forma o średnicy 20 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min
  • Odwrócone ciasto brzoskwiniowe, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane - Przygotowanie krok 1Pomada (baza brzoskwiniowa):
    Roztopić masło i wlać na dno foremki (nie zapomnieć o natłuszczeniu brzegów).
    Posypać brązowym cukrem całą powierzchnię.
  • Odwrócone ciasto brzoskwiniowe, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane - Przygotowanie krok 2Umyj i pokrój brzoskwinie na małe plasterki i ułóż je na dnie formy.
  • Odwrócone ciasto brzoskwiniowe, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane - Przygotowanie krok 3Ciasto (pasta do ciasta):
    Wymieszać roztopione masło i cukier. Dodać jajko, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy, a następnie dobrze wymieszać.
  • Odwrócone ciasto brzoskwiniowe, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane - Przygotowanie krok 4Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dobrze wymieszać.
  • Odwrócone ciasto brzoskwiniowe, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane - Przygotowanie krok 5Na koniec dodać mleko i wymieszać.
  • Odwrócone ciasto brzoskwiniowe, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane - Przygotowanie krok 6Wlać ciasto do formy i piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Odwrócone ciasto brzoskwiniowe, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane - Przygotowanie krok 7Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy na talerz. Ciasto jest gotowe i czeka na Ciebie pyszna uczta!

Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać ciasto brzoskwiniowe?

Można go przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.

Czy mogę zastąpić brzoskwinie innymi owocami?

Brzoskwinie można łatwo zastąpić ulubionymi owocami!

Czy mogę użyć owoców w syropie?

Tak, możesz!

Czy mogę zastąpić masło i mleko w cieście bez laktozy?

Masło można zastąpić margaryną lub neutralnym olejem roślinnym, a mleko wybranym napojem roślinnym.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: