Brzoskwiniowe ciasto do góry nogami, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane
Jeśli powiemy Ci o rozpływających się brzoskwiniach, wilgotnym cieście i karmelizowanej skórce, czy się oprzesz?) Ponieważ tutaj wyraźnie wzięliśmy kęs tego pysznego brzoskwiniowego ciasta do góry nogami, pocieszającego deseru, który przypomina nam dobre ciasta naszych babć! Jest tak łatwy w przygotowaniu, że każdy pokocha go jako popołudniową przekąskę (w towarzystwie małej gałki lodów waniliowych lub bitej śmietany dla tych, którzy lubią słodycze). Wykonaj wszystkie kroki opisane w poniższym przepisie:
Składniki
Pomada:
Miękki:
Materiały
- 1 forma o średnicy 20 cm
Przygotowanie
- Pomada (baza brzoskwiniowa):
Roztopić masło i wlać na dno foremki (nie zapomnieć o natłuszczeniu brzegów).
Posyp brązowym cukrem całą powierzchnię. - Umyj i pokrój brzoskwinie na małe plasterki i ułóż je na dnie formy.
- Ciasto:
Wymieszać roztopione masło i cukier. Dodaj jajko, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj. - Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
- Na koniec dodaj mleko i wymieszaj.
- Wlej ciasto do formy i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
- Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy na talerz. Ciasto jest gotowe i czeka na Ciebie pyszna uczta!
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać ciasto brzoskwiniowe?
Można go przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.
Czy mogę zastąpić brzoskwinie innymi owocami?
Brzoskwinie można łatwo zastąpić ulubionymi owocami!
Czy mogę użyć owoców w syropie?
Tak, możesz!
Czy mogę zastąpić masło i mleko w cieście bez laktozy?
Masło można zastąpić margaryną lub neutralnym olejem roślinnym, a mleko wybranym napojem roślinnym.