Odwrócone ciasto brzoskwiniowe, wilgotne, rozpływające się i karmelizowane
Jeśli powiemy Ci o rozpływających się brzoskwiniach, wilgotnym cieście i karmelizowanej skórce, czy się oprzesz? Ponieważ tutaj wyraźnie wzięliśmy kęs tego pysznego odwróconego ciasta brzoskwiniowego, pocieszającego deseru, który przypomina nam dobre ciasta naszych babć! Jest tak łatwy w przygotowaniu, że każdy pokocha go jako popołudniową przekąskę (w towarzystwie małej gałki lodów waniliowych lub bitej śmietany dla tych, którzy lubią słodycze). Wykonaj wszystkie kroki opisane w poniższym przepisie:
Składniki
Pomada:
Miękki:
Materiały
- 1 forma o średnicy 20 cm
Przygotowanie
Pomada (baza brzoskwiniowa):
Roztopić masło i wlać na dno foremki (nie zapomnieć o natłuszczeniu brzegów).
Posypać brązowym cukrem całą powierzchnię.Umyj i pokrój brzoskwinie na małe plasterki i ułóż je na dnie formy.
Ciasto (pasta do ciasta):
Wymieszać roztopione masło i cukier. Dodać jajko, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy, a następnie dobrze wymieszać.Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dobrze wymieszać.
Na koniec dodać mleko i wymieszać.
Wlać ciasto do formy i piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy na talerz. Ciasto jest gotowe i czeka na Ciebie pyszna uczta!
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać ciasto brzoskwiniowe?
Można go przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.
Czy mogę zastąpić brzoskwinie innymi owocami?
Brzoskwinie można łatwo zastąpić ulubionymi owocami!
Czy mogę użyć owoców w syropie?
Tak, możesz!
Czy mogę zastąpić masło i mleko w cieście bez laktozy?
Masło można zastąpić margaryną lub neutralnym olejem roślinnym, a mleko wybranym napojem roślinnym.