Ciasto biszkoptowe victoria
To ciasto, nazwane na cześć angielskiej królowej Wiktorii, jest dosłownie początkiem słynnej "popołudniowej herbaty". Przewiewne, wilgotne i pyszne, idealnie nadaje się na dystyngowany podwieczorek z przyjaciółmi.
Składniki
Na ciasto :
Do nadzienia :
Przygotowanie
- Umieść zmiękczone masło i cukier w misce i ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj ekstrakt waniliowy, a następnie jajka, jedno po drugim, za każdym razem miksując.
- Następnie dodaj przesianą mąkę w dwóch porcjach, pamiętając o mieszaniu za każdym razem, a na koniec dodaj drożdże.
- Natłuścić formę o średnicy 20 cm i wlać masę. Piec przez 50 minut w temperaturze 170°C (sprawdzić nożem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli nóż jest suchy, ciasto jest gotowe! Jeśli nie, piecz kilka minut dłużej).
- Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj bitą śmietanę.
Wlej bardzo zimną bitą śmietanę do miski i ubij (śmietana musi mieć 30% tłuszczu i być bardzo zimna, w przeciwnym razie nie będzie się ubijać). Dodawaj cukier po trochu, wciąż ubijając. - Gdy ciasto ostygnie, przekrój je na pół i przykryj dżemem truskawkowym.
- Następnie za pomocą rękawa do wyciskania nałóż warstwę bitej śmietany.
- Nałożyć wierzch ciasta i zakończyć dekorację, posypując cukrem pudrem.
Tort jest gotowy! Czas na herbatę!
Obserwacje
Wariacje : Na środku biszkoptu świetnie sprawdzi się dowolny dżem owocowy (najlepiej domowej roboty). Maliny, brzoskwinie, figi, śliwki mirabelki - wszystko zależy od gustu, pory roku lub po prostu tego, co akurat masz pod ręką! Możesz również stworzyć jeszcze smaczniejsze ciasto, na przykład z roztopioną czekoladą lub karmelem.
Technika : Nawet jeśli biszkopt jest dość dobrze związany, ważne jest, aby kroić go delikatnie, najlepiej pozostawiając go płasko i tnąc poziomo, aby uniknąć jego złamania.
Aby uzyskać delikatny, równomierny efekt, użyj rękawa do wyciskania, aby wycisnąć bitą śmietanę na warstwę dżemu. Nie masz takiego? Nic prostszego. Wszystko, co musisz zrobić, to wziąć torebkę do zamrażania, napełnić ją bitą śmietaną, którą właśnie zrobiłeś, odciąć nożyczkami jeden z rogów torebki, aby dopasować grubość kremu, który chcesz i gotowe!
Przechowywanie: Ciasto można przechowywać w lodówce przez 2/3 dni, aby zachować kremową konsystencję bitej śmietany. Podawaj z kawą lub herbatą, z mlekiem, aby zachować zdrowy rozsądek ;-)