Ciasto bananowo-czekoladowe - wyjątkowo wilgotne!

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
55 min

Przejrzałe banany oddają ducha w koszyku z owocami? Wykorzystaj je do przygotowania pysznego, wilgotnego ciasta. A żeby było jeszcze smaczniej, nie ma nic lepszego niż chipsy czekoladowe :-) Ten przepis jest bardzo łatwy do wykonania, a dzięki dojrzałym bananom można zmniejszyć ilość dodawanego cukru ;-)


Składniki

10
Szacowany koszt: 3.13 (0.31€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Rozgnieć banany widelcem i odstaw na bok.
  • W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól).
    W innej misce ubij jajka i cukier, aż mieszanina stanie się biała. Dodaj mleko i roztopione masło i dobrze wymieszaj.
  • Dodaj płynną mieszaninę do suchej mieszaniny, aż uzyskasz gładką konsystencję.
    Dodaj rozgniecione banany i wymieszaj.
  • Weź tabliczkę czekolady i grubo posiekaj ją na wiórki. Dodaj je do masy.
  • Wysmarować masłem i oprószyć mąką formę do ciasta, wlać ciasto i piec przez 40 minut.

    Teraz wszystko, czego potrzebujesz, to filiżanka herbaty/kawy lub gorącej czekolady, aby towarzyszyć deserowi!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+