Świąteczny dziennik z ferrero rochers

zagłosuj teraz
Desser
12 porcji
łatwe
50 min

Prawdopodobnie znasz Ferrero Rocher i jesteśmy pewni, że za nimi szalejesz! Dlaczego nie włączyć ich do swojego tegorocznego przepisu na bale? Od wykonania formy do stworzenia przepisu, Ptitchef prowadzi Cię krok po kroku ;-)


Składniki

12

Na biszkopt :

Krem Ferrero Rochers:

Dekoracja i lukier:


Materiały

Forma do babki :

  • 1 forma do ciasta
  • 1 pusta plastikowa butelka o pojemności 2 litrów
  • Folia plastikowa
  • Taśma klejąca

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Gotowania10 min

  • Świąteczny dziennik z Ferrero Rochers - Przygotowanie krok 1Jeśli nie masz tacki na ciasto, musisz zrobić własną.
    Wyłóż dno tortownicy folią spożywczą. Przetnij plastikową butelkę na pół, łącznie z końcami, tak aby idealnie pasowała do formy. Zabezpiecz krawędzie taśmą klejącą. Tortownica jest gotowa!
  • Świąteczny dziennik z Ferrero Rochers - Przygotowanie krok 2Na biszkopt:
    Oddzielić żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała. Delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę.
  • Świąteczny dziennik z Ferrero Rochers - Przygotowanie krok 3Rozłóż masę na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Świąteczny dziennik z Ferrero Rochers - Przygotowanie krok 4Wytnij kawałek herbatnika do rozmiaru formy i umieść go na dnie formy. Posmarować syropem z cukru trzcinowego.
  • Świąteczny dziennik z Ferrero Rochers - Przygotowanie krok 5Krem Ferrero Rochers:
    W misce ubić mascarpone, cukier puder i bardzo zimną płynną śmietankę, aż masa urośnie i będzie gęsta.
  • Świąteczny dziennik z Ferrero Rochers - Przygotowanie krok 6Grubo posiekaj Ferrero Rochers na kawałki za pomocą rozdrabniacza lub rozgniatając je widelcem. Dodać do bitej śmietany.
  • Świąteczny dziennik z Ferrero Rochers - Przygotowanie krok 7Wlej połowę kremu do podstawy biszkoptu. Wyciąć kawałek biszkoptu, aby pasował do formy i posmarować syropem cukrowym.
  • Świąteczny dziennik z Ferrero Rochers - Przygotowanie krok 8Umieść go na śmietanie i lekko dociśnij, aby śmietana uniosła się na boki. Dodać resztę kremu i równomiernie rozprowadzić. Na koniec odciąć ostatni kawałek biszkoptu, posmarować go kremem i użyć do "zamknięcia" biszkoptu.
  • Świąteczny dziennik z Ferrero Rochers - Przygotowanie krok 9Schłodzić przez co najmniej 3 godziny. Ostrożnie wyjąć biszkopt z formy. Ostrożnie rozprowadź trochę pasty na wierzchu, aby ukryć biszkopt.
  • Świąteczny dziennik z Ferrero Rochers - Przygotowanie krok 10Przekrój pozostałe Ferrero Rochers na pół i ułóż je w atrakcyjny sposób na wierzchu.
  • Świąteczny dziennik z Ferrero Rochers - Przygotowanie krok 11A teraz Twoja kłoda Ferrero Rochers jest gotowa do spożycia!

Obserwacje

Alternatywy: ten przepis można przekształcić w ciasto rozwałkowane.

Czekolada: zamień Ferrero Rocher na swoje ulubione czekoladki!

Nie masz syropu z cukru trzcinowego? Wystarczy zagotować 60 g cukru trzcinowego z 5 szklankami wody.

Przygotuj swoją kłodę 1 dzień wcześniej, będzie jeszcze lepsza!



Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+