Świąteczny dziennik z ferrero rochers
zagłosuj teraz
Prawdopodobnie znasz Ferrero Rocher i jesteśmy pewni, że za nimi szalejesz! Dlaczego nie włączyć ich do swojego tegorocznego przepisu na bale? Od wykonania formy do stworzenia przepisu, Ptitchef prowadzi Cię krok po kroku ;-)
Składniki
12
Na biszkopt :
Krem Ferrero Rochers:
Dekoracja i lukier:
Materiały
Forma do babki :
- 1 forma do ciasta
- 1 pusta plastikowa butelka o pojemności 2 litrów
- Folia plastikowa
- Taśma klejąca
Przygotowanie
Czas przygotowania40 min
Gotowania10 min
- Jeśli nie masz tacki na ciasto, musisz zrobić własną.
Wyłóż dno tortownicy folią spożywczą. Przetnij plastikową butelkę na pół, łącznie z końcami, tak aby idealnie pasowała do formy. Zabezpiecz krawędzie taśmą klejącą. Tortownica jest gotowa! - Na biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała. Delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę. - Rozłóż masę na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
- Wytnij kawałek herbatnika do rozmiaru formy i umieść go na dnie formy. Posmarować syropem z cukru trzcinowego.
- Krem Ferrero Rochers:
W misce ubić mascarpone, cukier puder i bardzo zimną płynną śmietankę, aż masa urośnie i będzie gęsta. - Grubo posiekaj Ferrero Rochers na kawałki za pomocą rozdrabniacza lub rozgniatając je widelcem. Dodać do bitej śmietany.
- Wlej połowę kremu do podstawy biszkoptu. Wyciąć kawałek biszkoptu, aby pasował do formy i posmarować syropem cukrowym.
- Umieść go na śmietanie i lekko dociśnij, aby śmietana uniosła się na boki. Dodać resztę kremu i równomiernie rozprowadzić. Na koniec odciąć ostatni kawałek biszkoptu, posmarować go kremem i użyć do "zamknięcia" biszkoptu.
- Schłodzić przez co najmniej 3 godziny. Ostrożnie wyjąć biszkopt z formy. Ostrożnie rozprowadź trochę pasty na wierzchu, aby ukryć biszkopt.
- Przekrój pozostałe Ferrero Rochers na pół i ułóż je w atrakcyjny sposób na wierzchu.
- A teraz Twoja kłoda Ferrero Rochers jest gotowa do spożycia!
Obserwacje
Alternatywy: ten przepis można przekształcić w ciasto rozwałkowane.
Czekolada: zamień Ferrero Rocher na swoje ulubione czekoladki!
Nie masz syropu z cukru trzcinowego? Wystarczy zagotować 60 g cukru trzcinowego z 5 szklankami wody.
Przygotuj swoją kłodę 1 dzień wcześniej, będzie jeszcze lepsza!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!