Szczegółowo objaśniona receptura black forest

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
trudne
3 h 20 m

Aby przygotować przyciągający wzrok deser dla gości, wypróbuj nasz domowy czarny las. Dzięki naszym pisemnym objaśnieniom i zdjęciom poniżej, przeprowadzimy Cię krok po kroku przez proces przygotowania tego wspaniałego ciasta. Rezultatem jest idealne połączenie miękkiego biszkoptu, kremowej bitej śmietany i słodkiego, owocowego smaku wiśni. Idealne połączenie na każdą okazję :-)


Składniki

8

Kakaowy biszkopt:

Wiśnie w syropie :

Chantilly waniliowe:

Dekoracja :

Szacowany koszt: 6.48 (0.81€/porcja)

Materiały

  • Mikser elektryczny
  • Sito
  • 1 tortownica o średnicy 18 cm
  • 1 pierścień Entremet o średnicy 20 cm
  • Złoty pierścień o średnicy 22 cm (opcjonalnie)
  • 2 paski rodoïd o długości 63 cm
  • Szpatułka kątowa
  • Torebka na ciasto (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania3 h
Gotowania20 min

  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 1Ciasto biszkoptowe :
    Jajka i cukier umieścić w misce i ubijać na pełnych obrotach przez 5 minut. Masa powinna potroić swoją objętość.
  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 2Przesiej mąkę i kakao do masy i delikatnie wymieszaj, nie zgniatając jajek, unosząc masę nad proszkami. Uważaj, aby nie pozostawić mąki na dnie miski.
    Umieścić w wysmarowanej masłem formie o średnicy 18 cm i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
    Pozostawić do ostygnięcia.
  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 3Wiśnie w syropie:
    Wodę i cukier umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Dodać mrożone wiśnie i wymieszać. Pozostawić, aż mieszanina zacznie się gotować i zdjąć z ognia. Wiśnie powinny być tylko ugotowane i nie powinny być rozgotowane, aby zachowały swój kształt.
  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 4Dodaj kirsch do gorącej mieszanki, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 5Montaż:
    Na złotym okręgu (lub naczyniu do serwowania) umieść okrąg entremetu i umieść pasek rodoïd wewnątrz i dookoła okręgu, co ułatwi wyjmowanie z formy.
    Przekrój biszkopt na pół wzdłuż i umieść górną połowę na środku koła.
  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 6Odcedź wiśnie i zbierz syrop do nasączenia biszkoptu za pomocą pędzelka. Bądź hojny, biszkopt powinien być dobrze nasączony.
  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 7Waniliowa bita śmietana:
    Umieścić zimną śmietanę, cukier puder i ziarenka z laski wanilii w misce. Ubić śmietanę na wysokich obrotach.
  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 8Za pomocą rękawa cukierniczego wypełnij brzegi wokół biszkoptu bitą śmietaną, a następnie przykryj go około 1 cm bitej śmietany.
  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 9Posypać wcześniej odcedzonymi wiśniami. Weź spód biszkoptu i odwróć go tak, aby spód ciasta był skierowany do góry. Docisnąć, aby bita śmietana podniosła się po bokach.
  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 10Nasączyć biszkopt syropem. Jeśli zostanie trochę syropu, nie martw się, to normalne. Przykryj bitą śmietaną, aby wypełnić okrąg.
  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 11Za pomocą szpatułki wygładź wierzch ciasta. Następnie włóż go do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij pierścień i pasek rodoïd, który otacza ciasto.
  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 12Czekoladowe kółko :
    Roztopić 60 g czekolady. Wytnij pasek rodoïd dokładnie w rozmiarze obwodu entremetu (62,8 cm). Rozprowadź czekoladę wzdłuż paska rodoïd i za pomocą szpatułki wygładź czekoladę tak, aby pokryła cały pasek.
    Technikę tę można zobaczyć na filmie na dole tego przepisu.
  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 13Delikatnie podnieś pasek czekolady, trzymając palce z dala od czekolady, a następnie ostrożnie umieść go wokół krawędzi deseru. Schłodzić w lodówce przez około 15 minut, aby czekolada zastygła.
  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 14W międzyczasie przygotuj wiórki czekoladowe:
    Weź pozostałe 60 g czekolady i zetrzyj ją na tarce za pomocą obieraczki do warzyw.
    Wyjmij ciasto z lodówki i usuń pasek rodoïd wokół niego. Czekolada powinna przykleić się do ciasta.
  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 15Posyp wierzch ciasta wiórkami czekoladowymi, aby przykryć całą widoczną bitą śmietanę. Na koniec posypać cukrem pudrem.
  • Szczegółowo objaśniona receptura Black Forest - Przygotowanie krok 16A teraz twój czarny las jest gotowy!

Obserwacje

Wiśnie: można je zastąpić wiśniami w syropie lub świeżymi wiśniami, jeśli są w sezonie.
Kirsch: tutaj przygotowaliśmy przepis, w którym alkohol nie jest zbyt mocny, a kirsch nadaje wiśniowy smak. Jeśli lubisz pełny czarny las, nie wahaj się podwoić ilości kirschu.
Chantilly: podczas przygotowywania tego deseru należy zwrócić uwagę na temperaturę pokojową. Nawet jeśli jest bardzo zimno, krem nie wyrośnie, jeśli jest zbyt gorący. W takim przypadku wybierz crème fleurette, który lepiej wyrośnie, lub nawet dodaj trochę mascarpone, aby ustabilizować krem.
Nie masz pierścienia do ciasta? Możesz użyć pierścienia tortownicy, biorąc pod uwagę jej rozmiar, co zmieni proporcje składników.
Nie masz rodoïd? Wytnij paski plastiku podobne do tych używanych do rzutników lub tulei do segregatorów.
Czas przechowywania: Deser należy przechowywać w lodówce do 3 dni.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+