Szybkie i łatwe desery z kremem waniliowym
zagłosuj teraz
Krem waniliowy na deser, prosty przepis o doskonałym smaku i konsystencji! Prawie przypomina nam słynną Danette ;-) Jeśli chodzi o składniki, nie będziesz potrzebować ich wiele - i jesteśmy pewni, że masz je już w swoich szafkach! Jest szybki w przygotowaniu, ale i tak musisz zostawić go w lodówce na 3 godziny. Idealny czas na idealny strój.
Składniki
4
Materiały
- ramekiny
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
Doprowadź mleko do wrzenia wraz z rozłupaną laską wanilii i nasionami.
W misce wymieszaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała i kremowa. Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie wlej z powrotem do rondla. Zagęszczaj na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką.
Gdy masa osiągnie pożądaną grubość, przelej ją do foremek i schładzaj przez 3 godziny.
Krem waniliowy jest już gotowy!
Obserwacje
Aby uzyskać rzadszy lub gęstszy krem, dodaj lub usuń mąkę kukurydzianą.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!