Tarta crème brûlée - wyrafinowany deser krok po kroku
zagłosuj teraz
Jak można oprzeć się crème brûlée? Rozpływający się krem produkowany we Francji o smaku waniliowym i karmelizowanej powierzchni... Mniam! Dla jeszcze większej oryginalności, podaj go swoim gościom w formie tarty! Dodaj chrupiącą warstwę kruchego ciasta, aby ułatwić dzielenie się tym pysznym smakołykiem z gośćmi :-)
Składniki
8
Szacowany koszt: 3.95Euros€ (0.49€/porcja)
Materiały
- Forma do tarty 28 cm
- Palnik kuchenny (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h 30 m
Umieść ciasto kruche w formie do tarty, nakłuj je widelcem i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Zagotuj śmietankę z rozłupaną laską wanilii i nasionami. Po zagotowaniu odstawić do zaparzenia (około 5-10 minut).
Wymieszaj cukier z żółtkami. Następnie dodaj śmietanę, ciągle mieszając.
Wlej tę mieszankę do upieczonego spodu tarty.Piec przez 1 godzinę w temperaturze 100°C. Po ostygnięciu wstaw tartę do lodówki na 1 noc (lub 12 godzin).
Posyp tartę brązowym cukrem.
Karmelizuj wierzch za pomocą palnika (lub grilla w piekarniku przez około 5 minut).
A teraz tarta crème brûlée jest gotowa!
Obserwacje
Ciasto: należy je upiec do końca, aby nie ugotowało się podczas gotowania kremu.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!