Tarta crème brûlée - wyrafinowany deser krok po kroku

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
średnie
1 h 50 m

Jak można oprzeć się crème brûlée? Rozpływający się krem produkowany we Francji o smaku waniliowym i karmelizowanej powierzchni... Mniam! Dla jeszcze większej oryginalności, podaj go swoim gościom w formie tarty! Dodaj chrupiącą warstwę kruchego ciasta, aby ułatwić dzielenie się tym pysznym smakołykiem z gośćmi :-)

Składniki

8

Materiały

  • Forma do tarty 28 cm
  • Palnik kuchenny (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h 30 m
  • Tarta crème brûlée - wyrafinowany deser krok po kroku - Przygotowanie krok 1Umieść ciasto kruche w formie do tarty, nakłuj je widelcem i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Tarta crème brûlée - wyrafinowany deser krok po kroku - Przygotowanie krok 2Zagotuj śmietankę z rozłupaną laską wanilii i nasionami. Po zagotowaniu odstawić do zaparzenia (około 5-10 minut).
  • Tarta crème brûlée - wyrafinowany deser krok po kroku - Przygotowanie krok 3Wymieszaj cukier z żółtkami. Następnie dodaj śmietanę, ciągle mieszając.
    Wlej tę mieszankę do upieczonego spodu tarty.
  • Tarta crème brûlée - wyrafinowany deser krok po kroku - Przygotowanie krok 4Piec przez 1 godzinę w temperaturze 100°C. Po ostygnięciu wstaw tartę do lodówki na 1 noc (lub 12 godzin).
  • Tarta crème brûlée - wyrafinowany deser krok po kroku - Przygotowanie krok 5Posyp tartę brązowym cukrem.
  • Tarta crème brûlée - wyrafinowany deser krok po kroku - Przygotowanie krok 6Karmelizuj wierzch za pomocą palnika (lub grilla w piekarniku przez około 5 minut).
  • Tarta crème brûlée - wyrafinowany deser krok po kroku - Przygotowanie krok 7A teraz tarta crème brûlée jest gotowa!

Obserwacje

Ciasto: należy je upiec do końca, aby nie ugotowało się podczas gotowania kremu.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: